Loading...

Coffee and Cigarettes (2003)

by Adrian Solomon, septembrie 25, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Comedie, Dramă, Antologie
Regie: Jim Jarmusch
Distribuție: Roberto Benigni, Steven Wright, Joie Lee, Cinqué Lee, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits, Joseph Rigano, Vinny Vella, Vinny Vella Jr., Renée French, E.J. Rodriguez, Alex Descas, Isaach De Bankolé, Cate Blanchett, Meg White, Jack White, Alfred Molina, Steve Coogan, GZA, RZA, Bill Murray, William Rice, Taylor Mead
Durată: 1 h. 35 min.
Rating IMDB: 7.1

Despre: O serie de viniete în care diverse celebrități se întâlnesc la o cafea și o țigară și discută despre nimicuri d-ale vieții.

Rant: Am revizionat de curând unul din filmele mele preferate ale lui Jim Jarmusch și am fost surprins să redescopăr plăcerea micilor povești, spuse de diverși oameni, în timp ce servesc o cafea și fumează o țigară. La fel ca și precedenta antologie Night on Earth, Coffee and Cigarettes este un film indie, un exercițiu în minimalism, toate vinietele fiind filmate dintr-un unghi static, în același decor. Jarmusch a lucrat timp de 17 ani la acest proiect, început din 1986 atunci când a filmat primul segment cu Roberto Benigni (unul dintre colaboratorii săi preferați) și comediantul Steven Wright. Discuțiile sunt destul de diverse, cu toate că au subiect comun pasiunea pentru consumul de tutun și cafea. Vedem oameni celebrii prezentați ca oameni simpli, cu griji mici și discuții mărunte. Majoritatea discuțiilor sunt improvizate, lucru ce conferă o anumită naturalețe întregului act.

Așa cum ziceam, fiecare vinietă este diferită una de cealaltă. De exemplu în „Strange to Meet You”, Benigni și Wright au un schimb de replici suprarealist, chiar absurd în dreptul unui perete dărăpănat. „Twins” ni-i arată pe gemenii Lee, frații celebrului Spike Lee, într-o discuție bizară cu Steve Buscemi despre geamănul malefic a lui Elvis Presley. „Somewhere in California” ne prezintă un dialog stângaci între două legende ale muzicii, Iggy Pop și Tom Waits (acesta este și favoritul meu) iar „Delirium” ni-i prezintă pe verișorii GZA și RZA ai faimoasei trupe hip-hop Wu Tang Clan, având o discuție cu Bill Murray, care aparent lucra ca un ospătar și se servea cu porții masive de cafea, despre cum te poate influența dependența de cafea dar și cum să scapi de tusea fumătorului.

Ușor de vizionat și, de ce nu, de revizionat, Coffee and Cigarettes rămâne unul dintre cele mai bune filme ale lui Jarmusch.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.