Loading...
Da 5 Bloods (2020)

Da 5 Bloods (2020)

by Adrian Solomon, iunie 20, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Dramă, Istoric, Război, Acțiune, Aventură,
Regie: Spike Lee
Distribuție: Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Whitlock Jr., Mélanie Thierry, Paul Walter Hauser, Jasper Pääkkönen, Jean Reno, Chadwick Boseman
Durată: 2 h. 06 min.
Rating IMDB: 6.5

Despre: Patru prieteni de culoare, veterani ai războiului din Vietnam, se întorc în această țară pentru a găsi rămășițele comandantului lor, dar și mormanul de aur îngropat alături de acesta.

Rant: Spike Lee reușește să ofere o perspectivă diversă asupra războiului din Vietnam, văzut prin ochii soldaților de culoare (numiți Bloods), care printr-o crudă ironie a sorții, erau obligați să lupte într-un război de „eliberare”, într-o perioadă când libertatea le era refuzată în propria patrie. Lee face astfel o lungă lecție de istorie, filmul fiind presărat cu imagini și informații adiționale despre diverse momente cheie în istoria americanilor, în special a celor de culoare, condamnând nu o odată politica internațională a Statelor Unite, președintele actual, Trump fiind numit Klansman-ul din Biroul Oval, și per total, pică la fix în contextul actual al unei Americi BLM (cred că nu ar fi existat decor politico-social mai perfect pentru lansarea acestui film).

Efortul narativ suferă pe alocuri de inconsistență și găuri în poveste, fiind și o vizionare dificilă la două ore jumătate, atât cât are timpul de rulare. În prima jumătate aflăm cam ce vrea filmul de la noi, după o lecție de istorie introductivă în care Lee a ales să folosească imagini cât mai șocante, pentru a exprima ororile produse de soldații americani, populației vietnameze, așa că să fiți pregătiți sufletește. Aflăm așadar despre cei patru prieteni de culoare, care decid să se reîntâlnească după 50 de ani, în Vietnamul modern. Scopul lor declarat este recuperarea rămășițelor camaradului lor Stormin’ Norman, ucis în timpul războiului. Scopul lor ascuns este recuperarea comorii alături de care a fost îngropat Norman, o mare cantitate de aur. Pentru acest lucru, ei cer ajutor atât unei foste iubite a unuia dintre ei, cât și unui francez dubios (un Jean Reno aproape de nerecunoscut față de imaginea lui din vechiul Leon), care are posibilitatea de a scoate ilegal aurul din țară.

Călătoria lor în jungla din Vietnam aduce foarte mult a Apocalypse Now, film din care Da 5 Bloods își trage inspirația, deoarece cu cât se afundă mai mult în necunoscut, cu atât mai mult sunt stimulați demonii personali și pornirile primale. Descoperim cum fiecare este posedat de câte ceva, ba dependența de droguri, ba lupta cu păstrarea unei false iluzii a realității, sau pur și simplu păstrarea propriei sanități sau a propriei familii. Sunt multe lucruri de extras din acest film, unele bune altele rele, dar cert este că filmul are doi piloni centrali de sprijin, care mai mult ca sigur o să îl arunce în hora Oscarurilor de anul acesta. În primul și primul rând, Delroy Lindo face un tur de forță în rolul lui Paul, un suferind de PTSD cu puternice secrete personale, care și-a îndepărtat familia și prietenii, refugiindu-se în acceptarea unor filozofii gen Trump, pentru a scuza atrocitățile comise. Delroy oferă o gravitate aparte delirului său de pe ecran, fiind o prezență extrem de puternică în fața camerei. Al doilea pilon este cineastul Newton Thomas Sigel, care a venit cu brilianta idee de a folosi film de 16 mm pentru a filma secvențele din trecut, oferind multă veridicitate acelor imagini.

Da 5 Bloods este un film aparte, dar nu este pentru toată lumea de aceea îmi e greu să îl recomand drept musai.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.