Loading...

Don’t Look Up (2021)

by Adrian Solomon, decembrie 27, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Comedie, Satiră politică, S.F.
Regie: Adam McKay
Distribuție: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Rob Morgan, Jonah Hill, Mark Rylance, Tyler Perry, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Ariana Grande, Scott Mescudi, Himesh Patel, Melanie Lynskey, Michael Chiklis, Tomer Sisley, Paul Guilfoyle, Robert Joy, Cate Blanchett, Meryl Streep
Durată: 2 h. 18 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Doi astronomi descoperă o cometă care în aproximativ șase luni și un pic se va ciocni de pământ. Ei încearcă să avertizeze lumea dar nimeni nu îi crede, și cine îi crede preferă să nu îi bage în seamă.

Rant: Cine zice că Don’t Look Up nu este un film bun, probabil că nu înțelege conceptul de satiră politică. Și măcar de ar fi una subtilă, pentru că Adam McKay lovește frontal, fără subtilitate, atacând și eviscerând absolut tot ce îi stă în cale, de la republicani grețoși pe care nici măcar un eveniment cataclismic nu îi împiedică să vadă doar bani și oportunități financiare, pe suporterii acestora și toți care refuză să vadă dovezile aduse de specialiști până ce acestea sunt fix în fața lor după care se revoltă că au fost prostiți și lista poate continua cu vedete de carton care oscilează după cum dictează trendul și a căror viață publică exploatată de mass media reprezintă subiecte mai fierbinți și mai de interes decât problemele adevărate care sufocă Pământul, sau reprezentați ai unei mass media muribunde care aleargă doar după senzațional.

Astfel, atunci când doctoranda Kate Dibiasky descoperă o cometă care gonește prin spațiu spre planeta noastră, ea apelează la profesorul Mindy și la specialistul Teddy Oglethorpe, pentru a face descoperirea publică, ei ajungând chiar la Casa Albă, doar pentru a fi tratați cu dispreț și a li se râde în nas, punând această problemă în așteptare, în favoarea rezolvării altora mai grave pentru actuala administrație. Iar când cei trei decid să facă descoperirea publică, se lovește de un val de incredulitate mixat cu batjocură, pentru că lumea nu dorește să li se zică că mai au doar câteva luni de trăit, preferând să ridiculizeze mesagerul. Aceste evenimente provoacă o răsturnare a vieților celor trei, ei trecând pe rând prin toate stadiile de acceptare, însă fiecare în ritmul său.

Și chiar dacă personajele prezentate nu sunt extrem de adânc conturate, atenția regizorului cade altundeva, în a prezenta ignoranța maselor și în a trage un semnal de alarmă puternic întocmai filmului Idiocracy, care pe măsură ce trec anii arată tot mai mult ca documentar prevestitor decât a film artistic. Și când personajele acestea sunt interpretate de unele din cele mai cunoscute nume din industria filmelor, cu atât mai mult atenția publicului este gâdilată. Da, pacingul suferă și mesajul pare diluat pe alocuri, filmul având probleme sale, dar cred că per total, mesajul transmis suprascrie aceste neajunsuri.

Don’t Look Up este un film avertisment, cu oameni care ai putea să juri că sunt reali, cu situații interschimbabile, ce mi-e virus ce mi-e cometă, gloata va reacționa la fel, un musai al sfârșitului de an.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.