Loading...
Falling Down (1993)

Falling Down (1993)

by Adrian Solomon, septembrie 8, 2016

Recomandare – esențial!

Gen: Thriller
Regie: Joel Schumacher
Distribuție:
Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin
Durată: 1 h. 53 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Prins în trafic, în drum spre a-și vedea fetița de ziua ei, un individ aparent normal își începe cea mai proastă zi din istoria zilelor proaste. Tot ce vrea este să ajungă acasă la familia sa, să îi dea un cadou fetiței sale, doar că pe drum dă de diferite necazuri care escaladează pe măsură ce trece ziua. Astfel prin ochii lui, vedem imperfecțiunile societății anilor ’90, de la viața de zi cu zi, la sărăcie, economie și mercantilism.

Rant: Pentru mine acest film este și va rămâne un film de referință al anilor 90, pe care l-am trăit complet mesmerizat la prima vizionare. Michael Douglas face un rol de excepție, probabil unul dintre cele mai bune din întreaga sa carieră. Joel Schumacher (odihnească-se în pace) trece printr filtrul critic al camerei sale de filmat, întreaga societate de la începuturile anilor 90, și ne duce într-o călătorie unică, o cădere liberă, un picaj necontrolat înspre inima nebuniei societății, observându-i toate neajunsurile și criticând abitir cam tot ce este de criticat, de la eterna problemă a rasismului, la minciunile reclamelor, sărăcia, violența între găști, inegalitatea socială. El reușește să transforme personajul principal în vocea rațiunii, cu toate că deseori este canalizată cu prea multă violență, iar noi vom rămâne fascinați de periplul acestuia prin jungla de beton. Putem zice că are ecouri de „The Heart of Darkness”, probabil una dintre cele mai importante opere literare create vreodată, pentru că și aici suntem martori la coborârea din normalitate în nebunie a unui personaj, forțat mai mult de împrejurări, decartat de o societate care nu mai are nevoie de el.

Vizionându-l recent, am rămas fascinat de cât de actual a rămas filmul, după 27 de ani de la apariție. O recomandare esențială! RIP Joel Schumacher.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.