Loading...

No Country for Old Men (2007)

by Adrian Solomon, noiembrie 30, 2021

Recomandare – esențial!

Gen: Neo-Western, Crime, Thriller
Regie: Joel Coen, Ethan Coen
Distribuție: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin
Durată: 2 h. 02 min.
Rating IMDB: 8.2

Despre: În urma unei afaceri cu droguri care a avut un sfârșit violent, un vânător găsește o geantă cu bani în deșertul din Texas iar pe urmele sale este trimis un asasin cumplit, calculat și rece, care lasă în urma sa doar haos și violență, între cei doi începând o joacă mortală de-a șoarecele și pisica.

Rant: No Country for Old Men este fără îndoială capodopera fraților Coen în ce privește maturitatea artistică și cinematografică. Acest neo-western care virează foarte brusc în teritoriul filmelor noir, este plin de referințe subtile la westernurile clasice precum și cele care le-au urmat, reușind fără prea multe probleme, ca multe dintre producțiile fraților de altfel, să treacă de testul timpului și să rămână valabile și în zilele noastre. Și asta pentru că teme precum condiția omului, conștiința sa și trecerea timpului sunt teme centrale în filmografia Coen-ilor.

Filmul urmărește trei personaje principale, șeriful Ed Tom Bell – care interpretează rolul clasic al justițiarului din vest, reprezentând astfel westernurile clasice în care era evidentă lupta dintre bine și rău, cu personaje clar conturate și delimitate, vânătorul Llewelyn Moss – reprezentând anti-eroul epocii lui Sergio Leone și a pistolarului singuratic deseori interpretat de Clint Eastwood, care posedă atât atribute negative – își însușește o valiză de bani care nu îi aparține, cât și pozitive – noapte se întoarce pentru a duce apă și a îngriji un traficant muribund, și asasinul Anton Chigurh – reprezentat al haosului, și al nihilismului mult îndrăgit de cei doi frați, clar îmbrăcat în negru din cap până în picioare pentru a contrasta tematic cu șeriful sau cu vânătorul.

Așadar, în timpul unei partide de vânătoare, Moss ajunge în locul unde o afacere cu droguri a eșuat, în urma ei rămânând doar cadavre, multă cocaină și o valiză plină cu bani. Pentru recuperarea ei este trimis Anton Chigurh, un asasin atât de imprevizibil încât nici aliații săi nu doresc să aibă de a face prea multe cu el. Pe urmele celor doi se urnește șeriful Tom Bell, care se plânge constant de vremea care l-a depășit. Urmărirea îi poartă pe întreg parcursul statului Texas ba chiar și peste graniță în Mexic, Moss reușind să fie mereu cu o jumătate de pas înainte unui Anton de neoprit.

Așa cum ziceam, filmul este de fapt un studiu profund al genului western și neo-western, în care nimic nu este ce ar trebui să fie, în care domină haosul și nihilismul. Și dacă Brolin și Jones fac niște roluri deosebit de bune, cireașa de pe tort o reprezintă clar Javier Bardem, care arată că poate face personaje negative înspăimântătoare, acest Anton Chigurh intrând în istorie ca unul dintre cei mai memorabili asasini.

Filmul arată superb chiar și după atâția ani și în ciuda unui final, puțin spus anti-climatic care te obligă să reanalizezi toate temele și motivele prezentate, rămâne unul dintre clasicii anilor 2000.

 

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.