Loading...
Inception (2010)

Inception (2010)

by Adrian Solomon, aprilie 29, 2018

Recomandare – esențial!

Gen: S.F., Neo-Noir, Acțiune, Thriller
Regie: Christopher Nolan
Distribuție:
Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger, Michael Caine
Durată: 2 h. 28 min.
Rating IMDB: 8.8

Despre: Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) este un hoț care are rara abilitate de a accede visele oamenilor și să le fure cele mai bine păzite secrete. Abilitatea sa l-a făcut unul dintre cei mai căutați oameni în lumea spionajului corporatist dar l-a și făcut să piardă tot ce iubea. Cobb primește șansa de a-și spăla păcatele atunci când i se oferă o sarcină aparent imposibilă și anume de a implanta o idee în mintea unui executiv foarte influent însă un inamic periculos se pare că anticipează fiecare mișcare a lui Cobb și încearcă din răsputeri să îl împiedice pe acesta să comită crima perfectă.

Rant: Filmul poate foarte bine purta brandul de acțiune marca Nolan. Este vorba despre un film de heist (jaf) ca la carte, care ne arată atât faza de planificare cât și faza de execuție, cu toate problemele ce apar pe parcurs. Doar că twistul nolanian este faptul că totul se petrece în visul unui om. Și ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, se trece printr-o multitudine de vise, întocmai ca o matrioșcă, de nu mai știi exact unde te afli și ce se întâmplă. Japonezii chiar au recurs la un indicator special ca să indice spectatorilor confuzi, nivelul de vis în care se petrece acțiunea. Da, cam trebuie să fi mereu atent la film nu doar pentru că pasul său este extrem de alert, dar și structura sa labirintină te poate lăsa deseori mirat. Ca să nu mai zicem de turnurile de situație neprevăzute care te vor lăsa și mai mască.

Efectele practice, Nolan în continuare detestând cele CGI și folosindu-le sporadic și cu zgârcenie, sunt fenomenale. El a construit seturi speciale pentru fiecare secvență din film, cel mai impresionant fiind holul rotativ din una din cele mai memorabile scene ale filmului.

Actorii sunt aleși pe sprânceană. Personajul Cobb a fost special scris pentru Leo di Caprio iar dacă actorul ar fi refuzat, probabil filmul nu s-ar mai fi făcut. Alături de el întâlnim actorii de casă a lui Nolan, cu deja aproape permanenta distribuire a lui Michael Caine în rol de mentor al echipei, Cillian Murphy și Watanabe (altul care a fost special ales pentru film din cauză că în colaborarea trecută din Batman Begins, Nolan a simțit că rolul său nu i-a îngăduit să fie suficient de expresiv și să își etaleze imensul talent actoricesc). Apar și câțiva noi veniți, cum ar fi următorul colaborator semi permanent – Tom Hardy, Marion Cotillar sau ingenua Ellen Page.

Filmul este un esențial puternic iar sfârșitul este garantat că vă lăsa cu niște întrebări existențiale serioase.

Recomandări regizori: Christopher Nolan

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.