Loading...
Hacksaw Ridge (2016)

Hacksaw Ridge (2016)

by Adrian Solomon, februarie 9, 2017

Recomandare – musai!

Gen: Biografic, Război, Dramă, Istoric
Regie: Mel Gibson
Distribuție:
Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Vince Vaughn
Durată: 2 h. 19 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Povestea adevărată a eroului de război, Desmond Doss. Este primul pacifist, conscientious objector, medaliat cu Medalia de Onoare. Ca urmare a unor traume suferite în copilărie, el a luat calea domnului foarte în serios și refuză complet să atingă orice fel de armă. Totuși, în ciuda rugăminților celor apropiați, el insistă să se înroleze în armată, ca urmare a atacului de la Pearl Harbour, considerând acest lucru ca o datorie morală față de țara sa. Doar că refuzul de a atinge arme nu le prea pică bine celor din armată, considerând acest lucru o lașitate. Situația devine din ce în ce mai rea, se ajunge la Curte Marțială dar în cele din urmă, tânărul ajunge să își servească patria, în una din cele mai sângeroase bătălii din WWII de pe frontul japonez.

Rant: Mel Gibson a revenit! După aproape 10 ani în care Hollywood-ul s-a dezis de el, iată că acuma se pare că acele zile s-au terminat. Nominalizările la Oscar pentru acest film sunt un indicator puternic în acest sens iar acest lucru mă bucură. Filmul curge foarte natural, chiar dacă la început am pornit mai timorat în vizionarea acestuia. Se pot identifica două părți, prima care ne prezintă originea acestui băiat, familia acestuia și evenimentele care îi modelează crezul unic și a doua parte care ne duce pe teatrul de operațiuni din insula Okinawa și anume bătălia pentru aparent importanta poziție strategică a Hacksaw Ridge. Pregătiți-vă pentru niște scene de carnagiu absolut, Mel Gibson neprecupețind nici un efort în a ne arăta războiul exact așa cum e, urât, murdar și plin de moarte.

Dacă pentru Andrew Garfield am numai cuvinte de laudă, făcând un rol extraordinar, recompensat fiind și cu o nominalizare la Oscar, restul distribuției parcă s-a pierdut pe parcurs. În afară de personajul lui Vince Vaughn care face un rol surprinzător de bun în postură de sergent ce zbiară la recruți. Restul personajelor secundare sunt toate introduse la grămadă, iar asta m-a făcut să nu îmi prea pese de soarta lor. De obicei în filmele de acest gen, unde mor o groază de oameni, e greu să faci să îți pese de toți. Spielberg a făcut-o în Saving Private Ryan, unde am reușit să formez o conexiune sufletească cu acel grup de soldați și să îmi pară rău când mureau sau când pățeau ceva. Aici însă, nici nu știu cine moare, cine rămâne în viață, odată ce începe bătălia cea mare, sângele, mațele și membrele zboară în toate direcțiile și haosul domnește. Și apropo de asta, efectele CGI sunt așa de „pe față” încât cel puțin pe mine m-au deranjat și m-au scos din starea în care filmul intenționează să mă inducă.

Trecând peste aceste mici neajunsuri, filmul satisface și reușește să te prindă în povestea incredibilă a acestui băiat cu inimă de aur, care de unul singur a reușit să salveze peste 75 de soldați răniți. Pentru fanii filmelor de război, pentru cei a lui Mel Gibson și pentru toți iubitorii de filme de calitate, acest film este o recomandare musai!!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.