Loading...

Killers of the Flower Moon (2023)

by Adrian Solomon, octombrie 22, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Crime, Western, Biografic
Regie: Martin Scorsese
Distribuție: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser
Durată: 3 h. 26 min.
Rating IMDB: 7.8

Despre: După ce indienii Osage au fost relocați într-un mic ținut sterp din Oklahoma unde spre surprinderea tuturor, au găsit petrol și s-au îmbogățit instant, o serie de crime începe să îngrijoreze ținutul, doar pentru ca FBI-ul să intervină și să încerce să facă lumină în acest caz. Filmul urmărește destinul lui Ernest Burkhart, un soldat proaspăt întors de pe frontul primului război mondial, și relația acestuia cu nativa Mollie, și crimele în care acesta a fost implicat alături de nemilosul său unchi.

Rant: Martin Scorsese – un nume rostit cu reverență de către toți cinefilii, ne dovedește că în ciuda vârstei sale înaintate, nu a pierdut absolut nimic din dibăcia de a croi o poveste și a ne imersa complet în aceasta, grație unei combinații câștigătoare de actori perfecți pe rol, cinematografie copleșitoare care readuce la viață acea perioadă din timp, costume autentice și o coloană sonoră magistrală compusă de regretatul Robbie Robertson, care a decedat cu două luni înainte de lansarea filmului, aflat aici la a 11-a și ultima colaborare cu Scorsese. Apropo de colaborări, Scorsese face uz de doi dintre actorii săi preferați, De Niro (a 10-a colaborare) și DiCaprio (cea de a 6-a) precum și de colaboratoarea sa de o viață, editoarea Thelma Schoonmaker, a cărei montaj face ca filmul să curgă limpede, astfel încât să nu resimți prea mulți timpi morți în cele trei ore jumătate cât are acesta.

Killers of the Flower Moon pare la prima vedere ceva inedit pentru Scorsese, aflat aici departe de mult iubitul său New York și de lumea criminală care îi colcăie subteranele, redată de atâtea ori de regizor de-a lungul filmografiei sale. Dar după ce stai un pic cu filmul, realizezi cât de bine i se potrivește acestuia acest nou decor, care reușește să regizeze un film memorabil, un fel de cântec de lebădă al pentru impresionantei sale cariere, un soi de colecție best of a tot ce are mai bun de oferit acesta. Ne aflăm tot într-o lume întunecată, plină de eroi principali faliți moral, în care lăcomia după bani întunecă și cele mai raționale minți. Din acest punct de vedere, ai zice că Ernest Burkhart este un nevinovat, prins în manipulațiile machiavelice ale unchiului său (un De Niro absolut demențial, aflat în zi de grație). Dar acest om este orice dar nu nevinovat, fiind mai mult decât complice la crimele ce zguduie nația Osage, Di Caprio făcând unul dintre cele mai complexe roluri ale vieții sale. Printre atâtea prestații actoricești impecabile, sunt convins că Academia va fi mai mult decât atentă la acest film, în special când vine vorba de Lily Gladstone. Personajul acesteia, Mollie, este o forță a naturii în ciuda fragilității sale aparente. Stoică, devotată familiei și cu o liniște internă care maschează intensitatea unei furtuni gata să erupă cu toate că nu o face niciodată, rolul făcut de Gladstone o face un candidat cert la premiul Oscar din acest an pentru cea mai bună actriță.

Povestea filmului adaptează romanul omonim care punea mult mai mult accent pe partea procedurală și de investigație care a pus piatra de temelie a organizației cunoscute azi sub inițialele FBI. Scorsese a decis să ne prezinte întâmplările prin prisma unuia dintre complicii la îngrozitoarele crime comise la ordinul magnatului William Hale, un prosper om de afaceri care deținea o fermă de vite. Perioada era după boom-ul financiar care a făcut nația Osage, prin descoperirea zăcămintelor de petrol, să fie cea mai bogată nație pe cap de locuitor. Prosperitatea ce a urmat a atras cu sine și o serie din ce în ce mai mare de profitori, toți mirosind oportunități financiare imense, în special dată fiind situația socială a indienilor în America acelor timpuri (se zice la un moment dat în film că dacă ai omori un câine ai mai multe șanse să fi investigat decât dacă ai omorî un indian Osage). Și nimeni nu a speculat mai bine această oportunitate decât acest infam William Hale, un om slinos, care se poza în cel mai mare amic al nativilor, câștigându-le acestora complet încrederea. Planul lui era de a-și căsători diverși oameni în familii înstărite, pentru ca apoi să elimine familiile respective pentru ca întreaga moștenire să revină oamenilor lui. Cazul cel mai evident era infiltrarea lui Ernest Burkhart și a fratelui acestuia în familia lui Mollie, compusă dintr-o mamă bolnavă și patru surori, trei dintre acestea moarte în condiții suspecte. Filmul pune mare accent pe relația dintre Ernest și Mollie, dar presară suficiente informații pentru a dezvălui mersul acelor vremuri, creând astfel o reprezentare aproape documentară a acelor vremuri.

Implicarea FBI-ului vine parcă mult prea târziu în film, cam în a treia sa parte, și de acolo încolo lucrurile par destul de repezite, ca și cum regizorul s-ar fi grăbit să spună restul poveștii pe repede înainte. O scenă intensă de curte de judecată venită aproximativ în ultimul sfert de oră, reușește să strângă la un loc toate numele grele cu care se mândrea filmul. Dar dacă ar fi să indic un mare neajuns al filmului, este clar durata acestuia, trei ore și douăzeci și șase de minute. Dacă primele două și un pic trec repede, grație montajului excelent făcut de Thelma, simt că din partea finală se puteau tăia anumite scene și filmul rămânea la fel de bun.

În ciuda acestui fapt, vizionarea acestui film m-a convins că Killers of the Flower Moon o să fie filmul de bătut la premiile Oscar din acest an.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.