Loading...
Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001)

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

by Adrian Solomon, noiembrie 4, 2018

Recomandare – esențial!

Gen: Aventură, Fantezie
Regie: Chris Columbus
Distribuție: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, John Cleese, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Richard Griffiths, Richard Harris, Ian Hart, John Hurt, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Julie Walters
Durată: 2 h. 32 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Harry Potter află în ziua în care împlinește 11 ani că este fiul orfan al unui cuplu de vrăjitori puternici iar el la rându-i posedă abilități magice. El este înrolat în prestigioasa școală Hogwarts pentru vrăjitori, unde se împrietenește cu Ron, Hermione și mulți alții, alături de care va încercă să afle circumstanțele misterioase în care au murit părinții săi.

Rant: Atât seria de filme cât și seria de cărți Harry Potter, scrise de J. K. Rowling sunt deja arhicunoscute pretutindeni în lume. Dar deja au trecut atâția ani de la lansarea filmelor încât cred că a venit momentu pentru o revizionare, să vedem cât de bine au îmbătrânit.

Am auzit prima dată de Harry Potter în 2001, în timpul unei călătorii prin Elveția. Doamna care ne caza mi-a spus cât de bună este cartea, și am observat multă lume citind-o pe stradă sau prin autobuze, plus un poster uriaș în mijlocul orașului cu filmul care urma să apară. Am chiar și primit drept cadou cartea și am început să o citesc pe avion, în drumul înapoi spre țară. Și nu am putut să o mai pun jos până ce nu am terminat-o. La fel am pățit și cu volumul 5, care odată ce mi-a intrat în posesie, nu am dormit, nu am mâncat, nu m-am sculat din pat până ce nu l-am dat gata, într-o lectură maraton de 12 ore +. Entuziasmul cu care așteptam să apară o carte nouă, nerăbdarea de a ajunge să o citesc, tristețea simțită când am ajuns la ultima pagină – acel sentiment de despărțire de un prieten bun, acestea sunt amintiri care le voi păstra mereu în legătură cu seria de cărți Harry Potter.

Cu filmele, povestea este ușor diferită. Le consider pe locul doi în topul filmelor fantasy făcute vreodată, cu fruntașul Lord of the Rings care nu va putea niciodată să fie detronat. Filmele acestea s-au bucurat de inputul direct al scriitoarei, și au trebuit să se conformeze regulii de a distribui doar actori de origine britanică. Astfel, în cele 8 părți, putem regăsi spuma cinematografiei insulare, aproape oricine era cineva în această branșă, fiind prezent în distribuție. Mai mult de atât, cu câteva excepții regretabile, cauzate de decesul unor actori, participanții au fost mai mereu aceeași timp de mai bine 10 ani, având astfel șansa să vedem personajele cum cresc și evoluează de la film la film (întocmai ca în Boyhood dar mult mai interesant).

Primul film al seriei, care a trebuit să își schimbe numele pentru release-ul american, din Harry Potter and the Philosopher’s Stone în Harry Potter and the Sorceror’s Stone, este aproape complet fidel cărții. Probabil este și favoritul meu pentru că păstrează acea inocență a descoperirii unei lumi magice noi, pe care o simțim prin ochii lui Harry. Cred că l-am și văzut de cele mai multe ori, de la cinema la casetă video și apoi pe calculator de nenumărate ori (nu prea aveam multe opțiuni prin anii 2000, cu siguranță nu ca acum).

Chris Columbus, regizorul primelor două Home Alone, a știut perfect cum să strunească o distribuție formată în mare parte din copii, și a reușit să creeze un punct solid de intrare în universul lui Harry Potter (Potter-verse cum l-am mai auzit fiind numit). Absolut toți cei implicați își joacă rolul cu maxim de entuziasm iar John Williams creează, din nou, o coloană sonoră magistrală, care definește perfect această lume magică.

Povestea este deja arhicunoscută, cu Harry, copil orfan, ce trăiește alături de rudele sale opresive și în general, neplăcute. Acesta primește o invitație de a se înrola într-o școală de vrăjitori, despre care află că a fost și școala părinților săi, decedați în circumstanțe misterioase. Aici își face primii prieteni adevărați, în persoana lui Ron Weasley și Hermione Granger, află că mersul treburilor în lumea vrăjitorească nu este exact coșer, și că un rău nenumit atârnă în mod fatidic asupra propriei existențe.

În esență, este un film pentru copii cu toate că acest lucru urma să se schimbe în părțile care urmau.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.