Loading...
Hotel Mumbai (2018)

Hotel Mumbai (2018)

by Adrian Solomon, iulie 5, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Biografic, Thriller
Regie: Anthony Maras
Distribuție:
Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi, Tilda Cobham-Hervey, Anupam Kher, Jason Isaacs
Durată: 2 h. 03 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Povestea masacrului din 26 Noiembrie, 2008 din incinta hotelului Taj Mahal, în care un grup de teroriști înarmați până în dinți, au atacat fără discriminare atât personalul hotelului cât și invitații.

Rant: Hotel Mumbai este un film greu, pe care îl vei trăi la intensitate maximă. Poate că exagerează anumite lucruri de dragul de a-l face mai digerabil, mai introduce personaje care nu au existat, doar de dragul de a-ți crea acea tensiune de film de acțiune, dar până la urmă, redă destul de fidel teroarea acelei nopți.

Ca orice adaptare de la Hollywood, filmul nu prezintă pas cu pas evenimentele. Acestea s-au desfășurat timp de 4 zile pe când aici, totul se întâmplă în noaptea de 26 noiembrie. Singurul personaj care a existat cu adevărat este Hermant Oberoi, bravul angajat al Hotelului Taj Mahal care, împreună cu o parte a personalului hotelului, și-au riscat propriile vieți pentru ține în viață și a evacua cât mai mulți invitați. Dar asta nu înseamnă neapărat un lucru rău, efortul regizorului fiind mai concentrat asupra studierii personajelor, atât a teroriștilor cât și a victimelor.

Filmul își alocă suficient timp pentru a ne familiariza cu protagoniștii și cu orașul. Teroriștii sunt introduși din momentul debarcării lor în oraș, toți tineri, înarmați până în dinți, având sacoșe pline de arme și explozibil, mânați de o voce misterioasă care le dă constant directive prin căști. Vedem efectul aceste îndoctrinări radicale, fanatismul de care sunt cuprinși aceștia, în atacurile pe aceștia le comit, mai întâi asupra unei gări apoi asupra unui restaurant, cum împușcă în mod nediscriminat pe orice văd în cale, în drumul lor spre hotelul Taj Mahal. Între timp, facem cunoștință și cu viitoarele victime, o familie mixtă britanico-indiană sosită la hotel alături de bebelușul lor și de dădaca acestuia, un indian Sikh numit Arjun, ospătar al prestigiosului restaurant, un miliardar rus și șeful personalului hotelier, Hermant Oberoi. Teroriștii își croiesc un drum sângeros până în incinta hotelului, moment în care începe teroarea. Invitații sunt executați unul câte unul de către acești tineri care nu avea nici o sclipire de voință proprie în ochii lor.

Brutalitatea prezentată pe ecran este deseori greu se suportat, făcându-te să te întrebi de ce există atâta ură pe acest Pământ. Am trăit filmul la intensitate maximă, ca pe un thriller de groază în anumite momente. Regizorul se vede că este extrem de dibaci în a mânui camera pentru a surprinde cât mai bine enormitatea acelor fapte. Lucrul cel mai interesant pe care l-a făcut însă filmul, a fost prezentarea teroriștilor, insistându-se pe caracterizarea unora dintre ei, pentru a ne face să înțelegem cât de periculoasă este această radicalizare, și cât de mult poate șterge umanitatea din oameni. Aceștia sunt niște tineri normali, așa cum lasă uneori să se întrevadă, fie când își permit să mai facă o glumă sau să se îngrijoreze de părinții lor. Dar există o voce în urechea lor, care le dă permanent ordine, insistând că asta e voia lui Allah și că ei sunt martirii cauzei, având supunerea și încrederea totală a tinerilor.

Repet, Hotel Mumbai este un film greu, care te va face să trăiești emoții extreme, dar care este foarte bine realizat și care beneficiază de o actorie de clasă.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.