Loading...
Infernal Affairs (aka. Mou gaan dou) (2002)

Infernal Affairs (aka. Mou gaan dou) (2002)

by Adrian Solomon, iulie 29, 2017

Recomandare – esențial!

Gen: Crime-drama, Thriller, Neo-noir
Regie: Andrew Lau și Alan Mak
Distribuție:
Andy Lau, Tony Leung, Anthony Wong, Eric Tsang, Kelly Chen, Sammi Cheng
Durată: 1 h. 41 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Un cadet de poliție foarte competent, Chan Wing-Yan, este recrutat de superintendentul de poliție Wong, pentru a se infiltra ca membrul al unei triade. În cadrul aceleiași clase de cadeți, șeful interlop Hon Sam își trimite propria cârtiță, pe Lau Kin Ming, membrul al triadei sale. După mai bine de zece ani, ambii au crescut în rangul respectivelor sale grupări, dar identitățile lor secrete devin în pericol de a fi demascate, moment în care începe un joc periculos pe viață și moarte.

Rant: Ca o ultimă recomandare pentru luna neo-noir, vă propun filmul Infernal Affairs, un film chinezesc excepțional. Acesta este filmul original, pe care Scorsese l-a copiat cadru cu cadru atunci când a făcut The Departed, cu care a și câștigat câteva distincții prestigioase.

De ce îi zice Infernal? Cautând pe net, am găsit o explicație pe wikipedia care sună așa: Titlul tradus în engleză este un joc de cuvinte ce combină termenul de „internal affairs” – de obicei o divizie a oricărei agenții de protecție a legii, divizie care în general se ocupă cu identificarea aspectelor negative din cadrul organizației, cum ar fi polițiștii corupți (printre ei și cârtițele – agenții dublii) – cu adjectivul „infernal”, menit în acest caz ca o referință la locul numit Hell (Iad). Astfel, titlul englez este atât un joc de cuvinte fonetic – precum titlul în chineză – cât și o aluzie la un loc sau o condiție de suferință eternă.

De ce vi-l propun? Este unul dintre, dacă nu cel mai bun și mai coerent film chinezesc pe care am avut ocazia să îl văd. Fără promisiuni de acțiune kung fu, filmul descrie efortul mental și traumele suferite de agenții sub acoperire, atât de o parte a taberei, cât și de cealaltă. Personal îl situez printre filmele favorite cu mult peste producția americană, salvată de actorii extraordinari folosiți.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.