Loading...

King Richard (2021)

by Adrian Solomon, noiembrie 24, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Biografic, Dramă, Sport
Regie: Reinaldo Marcus Green
Distribuție: Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Tony Goldwyn, Jon Bernthal
Durată: 2 h. 24 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Filmul ne oferă o privire interesantă asupra tatălui surorilor Williams, viitoarele campioane de tenis, și a planului său măreț, cu ajutorul căruia a pregătit treptat și a asigurat succesul fiicelor sale.

Rant: Se apropie sau poate că deja am intrat în sezonul Oscar-baiturilor, acele filme făcute special pentru a trage cu ochiul celor mai râvnite premii din industrie iar King Richard pare făcut pentru a fi exact acest lucru – o biografie care lovește probleme sociale direct în bărbie, și care prezintă personaje puternice aruncate în situații potrivnice, cărora nu doar că le fac față, dar le și depășesc.

Intră astfel în scenă Richard Williams, cap de familie numeroasă – o nevastă și cinci fete, un om atipic pentru vremurile respective, un negru cu un vis și cu o ambiție, de a deveni cel mai bun în lume prin intermediul fiicelor sale. Având un vis, un plan și continuând a face copii până ce găsit lucrul de care avea nevoie, un talent care să se potrivească pe calapodului ambiției sale, Richard încearcă să lase în urmă adversitatea vremurilor trecute, pline de ură și prejudecăți rasiale. Iar norocul îi aduce nu doar un talent ci două, în persoana surorilor Venus și Serena Williams, pe care acesta le va lua sub îndrumare de la o vârstă fragedă și pe care le va modela să devină campioane, nu doar în plan sportiv, dar și în plan mental. Și nu este de mirare că ambele au ajuns printre legendele sportului alb, având în vedere grija, chiar obsesivă, cu care Richard le trata, preocupându-se ca ele să crească în primul rând cu o educație solidă, riguroasă, cu o ancoră morală puternică, chinuindu-se să le țină cu picioarele pe pământ. Will Smith reușește să facă un rol mare, dovedind, dacă mai era vreun dubiu, că este în stare să facă orice fel de rol.

Cu toate că filmul alterează ocazional adevărul istoric, acolo unde simte că e nevoie, o face pentru a sublinia relația dintre părinte și surori, în special Venus, reflectorul căzând prea puțin pe Serena, sau dintre părinte și nevastă și nu în ultimul rând, părinte – antrenori, personalitatea spinoasă a lui Richard făcând-ul un om fixist, încăpățânat, pe care cu greu îl scoteai din ale lui mai ales atunci când venea vorba de planul său vizionar și de creșterea armonioasă a copiilor.

Întrevăd câteva nominalizări la Oscar pentru acest film, prima fiind cu siguranță pentru rol principal masculin, cu toate că și Aunjanue Ellis – soția Oracene are momente de sclipire, să nu mai zic de Saniyya Sidney – tânăra Venus, care deseori fură scenele.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.