Loading...
Mortal Engines (2018)

Mortal Engines (2018)

by Adrian Solomon, decembrie 10, 2018

Recomandare – merge cu popcorn!

Gen: Acțiune, Aventură, S.F.
Regie: Christian Rivers
Distribuție:
Hugo Weaving, Hera Hilmar, Robert Sheehan, Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide, Stephen Lang
Durată: 2 h. 08 min.
Rating IMDB: 6.1

Despre: În urma unui cataclism provocat de oameni, Pământul s-a schimbat iar resursele au devenit tot mai puține. Oamenii au inventat un mod de a motoriza marile orașe, transformându-le în fortărețe ambulante. Londra este cel mai mare dintre aceste orașe, iar când acesta înghite un mic orășel, Hester Shaw, o tânără misterioasă, se îmbarcă la bordul Londrei, pentru o misiune care va schimba lumea din temelii.

Rant: Adaptare după cartea omonimă a lui Philip Reeve, filmul de față face o treabă foarte bună când vine vorba la a-i da viață acestui univers pentru marile ecrane. Efectele arată extrem de bine, lumea aceea este cât se poate de intrigantă iar scenele de acțiune sunt absolut amețitoare. Dacă ar fi să ne oprim aici, am avea un film aproape musai, dar din păcate intervin și alte detalii care mai reduc din entuziasm.

În primul rând: povestea. Ei bine, domnul Reeve a trebuit să își revizuiască manuscrisele după ce acestea au fost refuzate de mai multe ori de diverse edituri. În cele din urmă, editura Scholastic a venit cu propunerea următoare – îți publicăm noi cartea, dacă o faci pentru copii. Astfel multe dintre ideile sale au trebuit schimbate. Rivers a avut o misiune destul de dificilă din a transforma acest material destinat copiilor, într-unul destinat audienței generale. În cea mai mare parte aș zice că s-a achitat destul de bine cu toate că nu i-a ieșit o poveste originală (deseori mintea mi-a fugit la John Carter din varii motive plus că prezența lui Hugo Weaving îmi evocă memorii matrixiene puternice). Cu toate astea, povestea este în dese rânduri salvată de grafica fenomenală și aspectul incredibil al acestor orașe călătoare – te oprești un pic și admiri Londra, mai ales când vezi că în vârful ei este cocoțată catedrala St. Paul, cu o cupolă ce se deschide pentru a permite să iasă un spoiler alert.

O altă problemă specifică filmelor care încearcă să fie piatra de temelie a vreunei francize viitoare, este faptul că acestea mustesc de elemente expozitive. Aflăm în introducere că oamenii au avansat în mod nesimțit până și-au lansat preț de 60 de secunde nișe bombe puternice în cap, care aproape au ras civilizația de pe fața pământului, reconfigurând geografic hărțile lumii. Omenirea s-a scindat în două facțiuni, unii care doreau să aplice darwinismul municipal, adică construirea de orașe gigantice mobile, care la rândul lor prădau alte orașe mai mici, majoritatea acestora aflându-se pe metropola Londra, și Liga Anti-Tracțiune, constituită din Asia, Africa și alte zone mai puțin dezvoltate, ce doreau să își mențină stilul de trai liniștit. Mai aflăm că Londra este împărțită pe patru sisteme de clase sociale, oamenii fiind împărțiți pe caste și ghilde. Și astea sunt doar câteva informații pe care filmul ni le toarnă cu tolcerul în primele minute. Cu toate astea, se agață de anumiți termeni pe care nu îi descrie cum trebuie – cum ar fi darwinismul municipal, cauză mare de conflict între Thaddeus Valentine și primarul Londrei.

Personajele sunt cele tipice unui film destinat young adults, unde tinerii se unesc pentru a-i bate pe răii adulți. Din multitudinea de personaje destul de ușor de uitat, cel mai puternic impact îl va avea probabil robotul Shirke, poate mai uman decât majoritatea oamenilor din film.

În rest, numai de bine cu Mortal Engines și sper că vom mai avea unul în viitorul apropiat, că har domnului au pus suficiente cărămizi la fundația acestei serii.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.