Loading...

Never Rarely Sometimes Always (2020)

by Florin Frențiu, septembrie 4, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Dramă
Regie: Eliza Hittman
Distribuție:
Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon Van Etten
Durată: 1 h. 41 min.
Rating IMDB: 7.4

Despre: În urma anunțului subit că este însărcinată, adolescenta Autumn, alături de verișoara ei Skylar, pornesc înspre New York pentru investigații suplimentare, pe parcursul călătoriei învățând lecții importante despre viață, prietenie și compasiune.

Cronică: S-au mai făcut filme despre avort (amintesc celebra creație a lui Mungiu din 2007), însă regizoarea americană Eliza Hittman aduce parcă un suflu nou filmului Never Rarely Sometimes Always, o dramă indie premiată la festivalul Sundance, o peliculă extrem de realistă, minimalistă, lipsită de melodramă sau de orice urmă de soap-opera.

Aici contează trăirile interioare, zbuciumul sufletesc, deciziile salvatoare imediate, comunicarea non- verbală, toate ridicate la un înalt nivel de către debutantă Sidney Flanigan, care impresionează prin jocul actoricesc simplist și convingător. Titlul filmului este desigur metaforic și face referire la secvență cea mai importantă, tensionată dar revelatorie în care protagonista minoră de 17 ani este interogată cu privire la trecutul său medical și sexual. (în ochii ei vom găsi rușine, regret, umilință).

Autumn este o adolescentă care a învățat singură să-și poarte de grijă într-o lume patriarhală și misogină (după cum vom putea observă pe măsură ce filmul își etalează intriga). Meticulos, cu multă sensibilitate și vulnerabilitate, cu dialog cât mai puțin, dar cu expresie facială bogată, Flanigan ne dă o lecție de joc actoricesc prin puterea miraculoasă a reținerii minimaliste. Piesă de rezistență a dramei o constituie chimia fantastică dintre cele 2 personaje feminine (Autumn și Skylar- Talia Ryder); cu doar o privire împărțită sau o strângere de mâna ne fac să înțelegem comunicarea lor telepatică și să empatizăm cu ele, personajele lor fiind în antiteză dar se și completează reciproc.

Prin prisma performanțelor actoricești de excepție dar și a temelor grele abordate și deloc confortabile ,într- o societate americană actuală tot mai divizată, pelicula Never Rarely Sometimes Always va rezona mult timp de acum încolo în mintea mea…

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.