Loading...

Nightmare Alley (2021)

by Adrian Solomon, februarie 26, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Noir, Thriller psihologic
Regie: Guillermo del Toro
Distribuție: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara, Ron Perlman, Mary Steenburgen, David Strathairn
Durată: 2 h. 30 min.
Rating IMDB: 7.1

Despre: Un circar ambițios care stăpânește bine arta mentalismului, dorește să se îmbogățească rapid, apelând la scheme complexe, adesea periculoase pentru el și cei din jurul său.

Rant: Nightmare Alley, cel mai recent film a lui del Toro este un thriller neo-noir de epocă precum și una din nominalizările la Oscar pentru cel mai bun film din 2022. Filmele lui del Toro se recunosc de la o poștă, având acel iz de fatalism gotic suprapus unor decoruri fantastice care mereu ne face să fim parte din povestea spusă. Filmul și beneficiază de o distribuție fantastică, Bradley Cooper făcând aici un rol interesant, completat de mereu fantastica Cate Blanchett precum și de o multitudine de nume de prestigiu ale Hollywoodului. Timpul de rulare este un pic cam ambițios și filmul se pierde pe alocuri explorând parcă insuficient niște aspecte sau niște personaje dar per total, ne dă un personaj tragic și o temă de rumegat: the hubris of man, sau mândria orbitoare doboară și cei mai puternici bărbați.

Pe la finalul anilor 30, Stanton Carlisle ajunge să lucreze ca zilier pentru un circ. Nu peste multă vreme, acesta are oportunitatea de a deveni un angajat permanent al circului, ajutând-o pe mistica Madam Zeena și pe soțul ei alcoolic Pete. De la ei, Stan învață cum să citească un om și cum să îi manipuleze gândirea, precum și un număr variat de rutine de mentalism. Descoperind potențialul pentru bani rapizi, acesta se decide să părăsească circul alături de Molly, de care se îndrăgostise lulea. Partea a doua a filmului îi descoperă pe aceștia în Buffalo, făcând diverse trucuri pentru elita orașului și trăind o viață de lux. Însă ambiția mereu crescândă a lui Stan îl face pe acesta să accepte niște afaceri periculoase dar deosebit de productive, întru disperarea constantă a lui Molly.

Decăderea celor ambițioși nu este neapărat o temă nouă dar prezentată de mâna fermă a lui del Toro face ca întreaga poveste să capete acel aer de suprarealism pentru care regizorul este atât de cunoscut. Del Toro este un regizor faimos pentru filmele sale horror dar, cu toate că Nightmare Alley reprezintă un pas într-o direcție nouă pentru regizor, fiind primul thriller noir pe care acesta îl încearcă, el nu renunță la atmosfera grea și apăsătoare care permează tot filmul, lucru care face evenimentele prezentate mult mai interesante.Nu este chiar un clasic în devenire, nici nu cred că are vreo șansă la vreun premiu major anul acesta, dar cu toate astea, Nightmare Alley este un musai dintre opțiunile din acest an.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.