Loading...
Promising Young Woman (2020)

Promising Young Woman (2020)

by Adrian Solomon, ianuarie 31, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Thriller, Crime, Drama
Regie: Emerald Fennell
Distribuție: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Laverne Cox, Connie Britton
Durată: 1 h. 53 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Tânăra Cassie pare blazată, locuiește încă alături de părinții ei și lucrează la un coffee-shop. Însă în secret, ea dorește să răzbune o traumă din trecut și să caute dreptate împotriva celor care au scăpat cu basma curată. Iar oportunitatea tocmai i-a bătut la ușă.

Rant: Promising Young Woman este un adevărat roller-coaster de emoții, culminând cu un sfârșit extrem de curajos pe care nu l-am prezis nici o clipă, lucru ce probabil va rămâne mult timp cu mine. Cu siguranță nu aș fi crezut că rezultatul final vine din partea unei debutante în fotoliul regizoral, Emerald Fennell (ce-i cu abundența asta de regizori tineri extrem de talentați din ultima perioadă!?), care nu doar regizează dar și scrie scenariul. Iar Carey Mulligan face nu doar rolul vieții ei, dar și unul pentru care sunt convins că o vom vedea nominalizată la Oscar anul acesta.

Începem cu o femeie singură la un bar, aparent intoxicată. Ea este remarcată de trei băieți „de treabă”. Unul dintre ei merge să o ajute și decide să o conducă acasă, dar mai întâi hai să se oprească pe la apartamentul lui unde va descoperi că tipa nu e întocmai beată, iar el nu este întocmai un băiat „de treabă”. Domnișoara este Cassie, care ziua lucrează la un coffee-shop, iar noaptea are acest hobby periculos și bizar, menit a fi lupta ei contra unei societăți patriarhale care preferă să disculpe „băieții de treabă” în detrimentul fetelor agresate de aceștia. Trauma care o motivează pe Cassie izvorăște din trecutul ei, trecut care vine bătând la ușă sub forma lui Ryan, un fost coleg de-al ei, amorezat de dânsa, care decide să o curteze. Acesta îi menționează în mod involuntar de un anumit individ, care a făcut-o pe prietena cea mai bună a lui Cassie să nu mai fie ea, aceasta renunțând la un viitor promițător în medicină, iar Cassie renunțând ca să aibă grijă de ea.

Astfel de traume sunt mult mai dese decât am putea crede, noi întâlnindu-le aproape constant, sexismul și misoginismul fiind constante ale unei societăți patriarhale bolnave, care preferă să se preocupe doar de tinerii domnișori promițători, că sunt de familie bună și creștini devotați, nu și de fetele care dacă se îmbracă altcumva decât prevede norma impusă de societate sau dacă consumă un pic prea mult alcool, înseamnă că automat și-o caută cu lumânarea. Cred ca toți cunoaștem cel puțin o Nina în viața noastră, însă prea puține Cassie, care chiar iau acțiune și fac ceva în acest sens, nu doar pornesc campanii pe Facebook.

Finalul este cu siguranță unul polarizant, o decizie surpriză pe care probabil mulți regizori debutanți nu și-ar fi asumat-o, dar care funcționează, oh atât de bine! Îmi pare rău că nu l-am văzut în 2020, cu siguranță era în top 10! Musai!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.