Loading...
Predator (1987)

Predator (1987)

by Adrian Solomon, septembrie 13, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Horror, S.F.
Regie: John McTiernan
Distribuție: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Richard Chaves, Jesse Ventura, Sonny Landham, Shane Black
Durată: 1 h. 47 min.
Rating IMDB: 7.8

Despre: Maiorul Dutch Schaefer (Arnold Schwarzenegger) este liderul unui grup de militari trimis în jungla sălbatică a Americii Latine pentru a salva un grup de prizonieri capturați de o gherilă locală. Dacă la început operațiunea pare una de rutină, drumul lor de întoarcere va fi un adevărat infern, pentru că ei se văd vânați de un adversar extrem de periculos, un prădător venit de pe o altă planetă.

Rant: John McTiernan este pe bune considerat tăticul filmelor de acțiune din anii 80, aducând la lumina zilei filme precum The Hunt for Red October, Die Hard, Predator și (trecând în anii 90) The Last Action Hero. Fiecare dintre ele a contribuit cu câte ceva la dezvoltarea genului filmelor de acțiune, Predatorul nostru combinând perfect elemente de acțiune, horror, thriller și S.F. Personal îmi aduc aminte prima vizionare (pe casetă video, cum altcumva). Fiind destul de mic, eram de îngrozit de acel extraterestru și cam de tot ce făcea el prin film, fapt ce poate părea banal generației de azi, călită și desensibilizată de tone de filme de groază.

Simpla prezență în film a unui Arnold aflat în culmea succesului, comandând o trupă din care fac parte Carl Weathers, Bill Duke și Jesse „The Body” Ventura, garantează o infuzie de testosteron menită să facă să îți crească păr pe piept. De fapt distribuția a fost gândită în așa fel încât să cuprindă cam cei mai impunători actori aflați în activitate în acel timp. Despre procesul de filmare însă, se poate face un film separat, care ar ieși poate la fel de bun. Există articole mult mai exhaustive despre aceste lucruri dar dacă ar fi să mă raportez doar la câteva, aș menționa faptul că Jean Claude Van Damme a interpretat Predatorul în primă instanță, dar a renunțat pentru că mișcarea în acel costum îi era îngreunată plus că era, din punct de vedere fizic, mai puțin impunător decât colegii săi de ecran. Pe parcursul filmărilor, majoritatea distribuției a suferit o diaree cronică iar tipul angajat pe post de Predator după plecarea lui JCVD, trebuia deseori să își memoreze locațiile înconjurătoare și coreografia scenelor de acțiune, datorită faptului că nu putea vedea mai nimic prin costum, lucru ce a îngreunat deseori colaborarea sa cu Arnold când venea vorba de scenele de acțiune dintre cei doi.

Povestea filmului este destul de subțire, tipică unui film de acțiune din acea perioadă, fapt ce a atras mai multe critici la momentul lansării. Dar toate acestea au fost uitate repede și filmul a devenit un cult-classic, fiind considerat unul dintre cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile. Ba mai mult a reușit cum necum să îmbătrânească destul de binișor, fiind în continuare o ofertă valabilă pentru 2 ore de adrenalină. Poate ar fi momentul unei revizionări având în vedere că mâine avem lansarea celei mai noi părți a acestei serii, regizată chiar de prima victimă a Predatorului din acest film, și anume Shane Black.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.