Loading...

Riders of Justice (aka. Retfærdighedens ryttere) (2020)

by Adrian Solomon, aprilie 29, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune
Regie: Anders Thomas Jensen
Distribuție: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro
Durată: 1 h. 56 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: Markus este un soldat ce servea în Afghanistan când este chemat acasă pentru a avea grijă de fiica lui după ce soția acestuia a murit într-un accident. Un om pe nume Otto, care se afla în același tren cu soția lui Markus la timpul accidentului, este convins că la mijloc a fost o mână criminală, principalii săi suspecți fiind o gașcă de motocicliști, toți cunoscuți ca interlopi. Otto, împreună cu Markus și cu încă doi prieteni, pornesc într-o cruciadă împotriva acestora, în căutarea dreptății dar și a răzbunării.

Rant: Riders of Justice este un surprinzător film danez, ancorat de încă o prestație fantastice din partea lui Mads Mikkelsen. Aparent un revenge action clasic, filmul conține câteva scene de acțiune chiar bine realizate, dar accentul cade mult mai mult pe discutarea anumitor teme, de la coincidențe, la diverse traume și cicatricile pe care le lasă acestea. Toți cei din grupa veselă adunată în jurul lui Markus, cu acesta în frunte, suferă câte o traumă adâncă, pe care filmul se oprește să o exploreze în mod intim, fără prea multă expozițiune. De la clarul PTSD manifestat de Markus și o reticență aproape fanatică în fața acceptării credinței – ce duce cu gândul la traume din copilărie, la culpabilitatea lui Otto din trecutul său tragic, care l-a făcut să devină omul obsedat de statistici și coincidențe din prezent, la Lennart și abuzul său din copilărie care a rezultat într-un număr impresionant de ore petrecute la psihologi și în cele din urmă Emmenthaler care pare a suferi fie de OCD sau Tourette (nu se specifică în mod clar). Filmul dă senzația uneori că face propagandă consulturilor psihologice și că și cel mai dur om poate claca sub presiune, indiferent de felul și forma acesteia, de exemplu Markus clachează sub nevoia disperată de a da vina pe cineva pentru moartea nevestei sale.

Nu îl cunoșteam pe acest regizor/scenarist danez Anders Thomas Jensen dar această primă întâlnire cu el a fost deosebit de plăcută, facilitată foarte mult de jocul magnific a lui Mads, despre care pot afirma că se simte mult mai bine în producțiile autohtone decât în cele americane. Beneficiind și de o mixtură potrivită de acțiune, comedie neagră și dramă, Riders of Justice este un film musai pe care ar fi bine să îl vedeți înainte să apară eventuala și inevitabilă adaptare Holywoodeană.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.