Loading...
Big Brother (aka. Dai si hing) (2018)

Big Brother (aka. Dai si hing) (2018)

by Adrian Solomon, septembrie 30, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Comedie, Arte marțiale
Regie: Ka-Wai Kam
Distribuție: Donnie Yen, Joe Chen, Ming-Kit Lok, Kang Yu, Chris Kwan-Yiu Tong, Bruce Kwan-Chi Tong, Gladys Li
Durată: 1 h. 41 min.
Rating IMDB: 6.3

Despre: Un fost soldat, pornește în cea mai dificilă misiune a vieții sale, și anume educarea din postura de profesor a unei clase de delicvenți.

Rant: Subiectul filmului nu este unul nou, dar când este executat cu atâta vervă și pasiune, îți vine foarte greu să îl disprețuiești. Am mai avut profesori de fel și chip care au avut de a face cu îmblânzirea unor clase de delicvenți, prezentați atât în filme, seriale sau animații. Și dacă Donnie Yen nu chiar reinventează roata, își aduce carisma naturală în spatele catedrei, și ne propune propria sa viziune de profesor bad-ass: perfect îmbrăcat, are un capăt de tatuaj abia vizibil sub mâneca răsuflată a cămășii, vine la școală călare pe o motocicletă și mai presus de toate, este extrem de bine informat în toate domeniile, ține la copiii săi indiferent de cum sunt etichetați de societate, caută să înțeleagă rădăcina problemei, și este dispus să facă orice pentru aceștia, chiar și să înfrunte un vestiar întreg de luptători MMA dezbrăcați (nu încercați să vă gândiți cum se ajunge în această situație, filmul ne oferă și două scene de acțiune foarte bune).

Așadar, profesorul Henry Chen, fost soldat decorat, actualmente retras și cu dorință arzătoare de modelare de generații, ajunge la o școală din Hong Kong, pe vremuri una de elită acum o variantă mai ponosită a acesteia, într-un context educațional când media de la examenul final era singurul lucru ce conta în viața sistemului, după ea alocându-se și fondurile pentru școli. Lui îi este dată o clasă problemă, cu toate că problema, comparativ cu alte filme de acest gen, este că elevii sunt neascultători, nu neapărat răi. După ce le dă o lecție de ce este bine să cunoști cât mai multe materii (poate ar trebui să vadă secvența respectivă și anumiți youtuberi teribiliști autohtoni), el le transmite probabil cel mai important mesaj pe care un profesor ar putea să îl transmită unor elevi impresionabili și anume: învățați pentru a vă dezvolta gândirea critică, pentru ca apoi să ajungeți să gândiți voi pentru voi (moment în care, recunosc, profesorul din mine a lăcrimat puțin). Rând pe rând începem să îi cunoaștem și pe cei cinci elevi teribiliști ai clasei, să, prin ochii lui Henry, să aflăm de ce se comportă așa fiecare. Avem doi frați gemeni crescuți de un părinte alcoolic părăsit de o nevastă materialistă, unul cu ADHD și rapid la mânie, altul foarte inteligent și cu aspirații de a deveni un gamer profesionist; o fată băiețoasă, care se comportă așa din cauza unui tată care și-a dorit exclusiv un băiat (o mică directă la adresa tipicii societăți patriarhale chinezești); un băiat mulatru, provenit dintr-o generație de emigranți pakistanezi, care iubește să cânte dar care a fost bullied toată viața din cauza culorii (motiv pentru discuții interesante despre imigranți și discriminare); și în cele din urmă, un băiat sărac și orfan, crescut de o bunică bolnavă, care deseori intră în combinații nesănătoase pentru a face rost de un bănuț rapid (o ilustrare a clasei sociale sărace întâlnite în HK).

Sunt astfel prezentate multiple aspecte ale vieții din Hong Kong de care personal habar nu am avut idee, iar felul în care Henry reușește să le atace și să le rezolve, este deseori emoționant (mai puțin când bate un vestiar plin de luptători MMA dezbrăcați). Dar cel mai important semnal de alarmă, evidențiat printr-un discurs înflăcărat al lui Henry în fața unei comisii de evaluare, este că datorită unui examen național deosebit de dificil, a crescut rata de suicid în rândul elevilor care trebuie să îl treacă, filmul propunând o curiculă mult mai adaptată nevoilor reale ale elevilor și dezvoltarea personală a fiecăruia. Și dacă pentru a transmite aceste mesaje, profesorul mai trebuie să spargă un cap de luptător MMA dezbrăcat, atunci foarte bine, să o tot facă.

Pe final mai zic doar atât, filmul reușește să combine comedia și acțiunea, pentru a transmite un mesaj valabil la nivel global nu doar localizat în HK și este una din surprizele plăcute pe care le-am avut din cinematografia chinezească din ultima vreme.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.