Loading...
Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)

Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)

by Adrian Solomon, decembrie 17, 2017

Recomandare – esențial!

Gen: S.F., Aventură
Regie: George Lucas
Distribuție:
Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness
Durată: 2 h. 01 min.
Rating IMDB: 8.6

Despre: Forțele Imperiale conduse acuma de crudul Darth Vader, o țin ostatică pe Prințesa Leia într-un efort de înnăbușire a rebeliunii împotriva Imperiului Galactic. Obi Wan, devenit sihastru ce trăiește pe planeta Tatooine, unde îl supraveghează pe tânărul Luke Skywalker, primește un apel disperat de ajutor de la Leia, prin intermediul roboților C3PO și R2D2. Aceștia, împreună cu pilotul navei Millenium Falcon, șarmantul Han Solo și partenerul său, Chewbacca, pleacă pentru a o salva pe prințesă, fiind prinși într-un plot împotriva imperiului, pus la cale de alianța rebelă.

Rant: Ah, A New Hope, filmul de la care a început toată nebunia Star Wars. Aș zice cel mai bun film din serie dar această onoare îi este rezervată lui The Empire Strikes Back despre care o să vorbesc cu alt prilej.

George Lucas regizase American Grafitti și THX 1138 dar impresionase suficienți oameni, printre care Steven Spielberg și Francis Ford Copolla. Chiar dacă la început nimeni nu a dorit să aibă de a face cu Star Wars, 20 Century Fox, aflați în mari dificultăți financiare la acel moment, au decis să îi acorde o șansă. Restul, după cum știm, este istorie. Star Wars a devenit cel mai de succes film, doborând toate recordurile de încasări de până atunci, având să fie depășit abia după 5 ani de E.T. the Extraterrestrial. Cu acest prilej a salvat compania 20 Century Fox, companie recent cumpărată de Disney într-o afacere raportată la 52 miliarde dolari.

De ce a funcționat acest film oare? Puternic influențat de filmele cu samurai (Lucas citându-l pe Akira Kurosava și al său Cei Șapte Samurai ca una dintre cele mai mari influențe) și filmele spaghetti western, infuzat cu o doză puternică de fantasy și science-fiction, Star Wars este un epic space opera care a definit o generație întreagă și a dat naștere unuia dintre cele mai bogate universuri. Plin de dialoguri citabile, cu o coloană sonoră de excepție și cu personaje recunoscute de toată lumea, acest film nu doar că a revoluționat genul dar a

A fost nevoie de o întreagă trilogie să ne spună cum s-a ajuns în acest punct, și suntem acuma în mijlocul unei alte trilogii care ne povestește ce s-a întâmplat după, dar pentru toți fanii acestui univers, povestea a început de aici, cu Luke Sywalker, Leia Organa și Han Solo.

Din punctul meu de vedere, Star Wars este un film esențial, nu doar pentru fanii seriei ci și pentru cei casual.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.