Loading...

Taxi Driver (1976)

by Adrian Solomon, iulie 8, 2021

Recomandare – esențial!

Gen: Crime, Dramă
Regie: Martin Scorsese
Distribuție: Robert De Niro, Jodie Foster, Albert Brooks, Harvey Keitel, Leonard Harris, Peter Boyle, Cybill Shepherd
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 8.3

Despre: Travis, un veteran al războiului din Vietnam, conduce un taxi pe timp de noapte. Asistând la deteriorarea morală a New Yorkului, el devine un justițiar în încercarea de a curăța acest oraș de toate elementele nocive.

Rant (by Liana C.): Am încercat să urmăresc pentru prima oară Taxi Driver în urmă cu vreo 3 ani, perioadă în care nu aveam răbdare pentru monologurile lungi, cadrele statice și atmosfera apatică presărate de-a lungul filmului, prin urmare nereușind să depășesc măcar una din cele două ore ale sale. Acum, cu ochi noi și o abordare diferită, realizez că Taxi Driver este una dintre capodoperele lui Scorsese, de unii considerat chiar cel mai bun film al său.

Titularul taximetrist este Travis Bickle, un veteran rămas cu sechele în urma Războiului din Vietnam, care își alege slujba desfășurată pe timpul nopții din cauza insomniei de care suferă. Acesta, dezgustat de mizeria – la propriu și la figurat – a New Yorkului, ia în propriile mâini responsabilitatea de a curăța orașul de tot ceea ce consideră el că îl strică. Toate acestea, în timp ce pornește în căutarea unei posibile dragoste alături de Betsy, coordonatoarea de campanie a unui candidat la președinția Statelor Unite.

Alegerile lui Travis sunt cel puțin discutabile, iar opiniile lui, adesea radicale. Însă nu se poate trece cu vederea realismul cu care acest personaj a fost creat, tristețea, furia și singurătatea care îl caracterizează și în care s-ar putea regăsi mai mulți dintre noi decât ne-ar plăcea să credem. Majorității scenelor li se aduce un mare bonus datorită unghiurilor de filmare și perspectivelor abordate, acestea reprezentând un device narativ în sine, care ajută la conturarea personalității lui Travis și descâlcesc niște semnificații mai puțin evidente ale unor momente-cheie ale filmului.

Taxi Driver nu este un film chiar ușor de văzut, și nici nu poate fi încadrat în categoria celor „de relaxare”, fiindcă necesită o anumită dispoziție pentru a te putea bucura de el cu adevărat. Este, însă, un film-cult și unul dintre marii clasici ai cinematografiei (alături de marele său regizor), și merită să se afle în lista filmelor vizionate a celor pasionați de acest domeniu.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.