Loading...
The Gentlemen (2019)

The Gentlemen (2019)

by Adrian Solomon, februarie 3, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Crime, Comedie, Acțiune
Regie: Guy Ritchie
Distribuție: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Eddie Marsan, Colin Farrell, Hugh Grant
Durată: 1 h. 53 min.
Rating IMDB: 7.8

Despre: Mickey Pearson este un expatriat american stabilit în Anglia, individ deștept și tupeist, care după ce a studiat la Oxford a pus bazele unui adevărat imperiu al drogurilor. Ajuns la o anumită vârstă, acesta intenționează să se retragă din această viață, nu înainte însă de a vinde afacerea unui prieten de-al său, evreul american Matthew Bergen. Pe fir însă intră mai multe grupuri interesate de preluarea acestui imperiu iar lucrurile degenerează extrem de repede atunci când mafia chinezească, un reporter lasciv, un publicist faimos, un oligarh rus și alte personaje colorate își intersectează drumurile.

Rant: Sunt bucuros să raportez că după un film sub orice așteptări (King Arthur) și un film mediocru cu încasări masive (Alladin) Guy Ritchie revine la ce iubește el să facă cel mai mult, british crime movies. Nu va cuceri neapărat noi fani cu acest film, dar celor care am crescut idolatrizând Lock, Stock and Two Smoking Barrels și Snatch, și ne-am delectat cu The Revolver și Rock’n’rolla, pot să afirm că „Guy is back!”

Mie mi-au lipsit extrem de mult dialogurile spumoase pe care Ritchie le compunea atât de bine (și încă o mai face), creând mai mereu replici memorabile. Mi-au lipsit și personajele vibrante, unse cu toate alifiile, și scenariul încâlcit ca un puzzle, pe care îl descifrezi încet până la finalul apoteotic al filmului, care își găsește propria piesă (cu toate că nu dă la fel de bine ca Zorba Grecul sau Fucking in the Bushes a lui Oasis) pe care hora nebuniei se poate desfășura în voie. Mi-au lipsit practic toate elementele din filmele crime a lui Ritchie, filme la care sper să mai revină de cel puțin câteva ori până la finalul carierei, de ce nu – sper că îmi e permis să visez, un cross-over cu toate personajele adunate din filmele sale. Cred că m-aș fi bucurat enorm să îl văd pe Johnny Quid sau Archy sau măcar pe Bullettooth Tony!

Povestea filmului se învârte în jurul deciziei lui Mickey Pearson de a-și vinde imperiul său de droguri, acesta fiind principalul cultivator de marijuana din Regat. E o poveste ironică cea a lui Mickey, cel care a străbătut în sens invers drumul strămoșilor săi, pornind din sărăcia campingurilor de rulote din State, pentru a ajunge la Oxford și a-și urma visul de aur taman în patria Reginei. Mickey dorește să îi vândă afacerea lui Matthew dar Dry Eye, un șefuleț al triadei locale, încearcă să îl preseze pe Mickey să îi vândă lui afacerea la preț redus. Un reporter lasciv dar extrem de abil, pune cap la cap întreaga poveste și încearcă să îl șantajeze pe Raymond, mâna dreaptă a lui Mickey, pentru modesta sumă de 20 milioane de lire sterline ori altfel îi va spune întreaga poveste angajatorului său de drept, un publicist care fusese insultat de Mickey și care acum caută răzbunare. Și uite așa, apar noi și noi jucători pe această scenă rotativă a filmului, încât la un moment dat nu mai știi care pe care încearcă să faulteze. Cum se va termina povestea, asta rămâne de văzut pentru cei care alegeți, în mod complet inspirat, acest film.

Actoria este de calitate, fiind aleși tot actori unul și unul, pe lângă câțiva monștrii sacri ai cinematografiei britanice, fiind implantați și Matthew McConaughey – aflat la prima colaborare cu Guy, și Charlie Hunman – aflat deja la a doua semn că se simte foarte confortabil în apropierea lui Ritchie. Pe lângă ei mai sunt o sumedenie de nume mari care ne vor surprinde, poate nici unul mai mult ca Hugh Grant în rolul reporterului lasciv de care menționam mai sus (o schimbare imensă de tipologie de personaj pe care am sesizat-o încă de la Paddington 2) și Colin Farrell, de la care am mai văzut astfel de roluri dar care mai mereu reușește să ne surprindă. Să nu uităm de frumușelul Henry Golding care de la Crazy, Rich, Asians pare că nu se mai oprește din făcut filme.

Apărut pe 31 ianuarie la noi în cinematografe, îi urez viață cât mai lungă acolo și vă invit să mergeți să vizionați această comedie/british-crime de-a dreptul senzațională.

Recomandări regizori: Guy Ritchie

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.