Loading...
The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

by Adrian Solomon, decembrie 26, 2017

Recomandare – decent!

Gen: Aventură, Fantezie
Regie: Peter Jackson
Distribuție:
Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Benedict Cumberbatch, Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Stephen Fry, Ken Stott, James Nesbitt, Orlando Bloom
Durată: 2 h. 41 min. (3hr. 08 min. – varianta extended)
Rating IMDB: 7.8

Despre: Călătoria companiei lui Thorin Oakenshield continuă, după ce au reușit să se salveze din evenimentele primei părți. Dar nici de această dată nu vor fi scăpați de pericole, indiferent de forma luată de acestea, fie că sunt urși ce se schimbă în oameni precum Beorn, sau păianjeni gigantici din pădurea Mirkwood, elfii nemiloși sau oamenii corupți din Lake-Town, totul culminând cu înfruntarea odiosului dragon Smaug.

Rant: O să îmi exprim aici părerile pentru toată trilogia. A fost necesară precum prequel-ul de la Star Wars, adică doar un efort de a stoarce bani de la fani pentru că, de ce să nu recunosc, majoritatea ne-am luat și am mers să vedem despre ce e vorba. În cazul primei trilogii, aveai material sursă imens pe care Jackson nu a putut să îl epuizeze nici măcar după edițiile extinse, ediții cărora s-au mai adăugat câte 30 de minute în medie pentru fiecare film, ducând durata totală a seriei undeva în jurul a 12 ore și ceva. În cazul celor trei Hobbit-uri, materialul sursă era o carte pentru copii, de nici măcar 300 de pagini, așa că, pentru cele aproximativ 9 ore și un pic cât durează cele trei variante extended ale filmelor, Peter Jackson a trebuit să improvizeze din greu, introducând o grămadă de povești și personaje secundare.

Astea fiind zise, filmele nu sunt chiar foarte proaste dar tind să plictisească, comparativ cu trilogia originală. Piticii sunt complet interschimbabili, personal nu am reținut nici un nume al vreunuia dintre ei. Efectele speciale sunt decente, Martin Freeman se achită exemplar de rol, Andy Serkis este genial ca de obicei, născut parcă pentru a-l interpreta pe Golum, și pe lângă el revin mulți din distribuția trilogiei originale, cosmetizați să pară mai tineri, chit că majoritatea nu se regăsesc în paginile cărții.

Miezul poveștii a rămas același însă. În The Hobbit, îl urmărim pe Bilbo Baggins, cu 60 de ani înainte de evenimentele din The Lord of the Rings, și cum este cooptat de către Gandalf în compania piticilor condusă de Thorin Oakenshield, într-un efort de a-și recăpăta casa din The Lonely Mountain, ocupată acum de dragonul Smaug, și cum aceste evenimente duc spre găsirea inelului blestemat.

Per total, cu toate neajunsurile, filmul este decent, chiar dacă se folosesc de vulturi ca deus ex machina de prea multe ori.

PS: Nu era mai simplu să îi roage să îi ducă direct la munte decât să îi lase unde i-au lăsat la finalul primului film?

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.