Recomandare – decent!
Gen: Aventură, Fantezie
Regie: Peter Jackson
Distribuție: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Luke Evans, Evangeline Lilly, Lee Pace, Benedict Cumberbatch, Ken Stott, James Nesbitt, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving, Orlando Bloom
Durată: 2 h. 24 min. (2hr. 44 min. – varianta extended)
Rating IMDB: 7.4
Despre: Concluzia epică a aventurilor lui Bilbo Baggins, Thorin Oakenshield și piticii săi. După ce și-au recuperat regatul din ghearele lui Smaug, aceștia au dat drumul creaturii care a dezlănțuit o urgie de foc asupra orășelului Lake-Town și a locuitorilor săi. Obsedat de comoara sa, proaspăt recuperată, Thorin se depărtează tot mai mult de prietenii săi, cu toate eforturile lui Bilbo de a-l face să vadă lumina rațiunii. În acest răstimp, Sauron își trimite hoardele de orci într-un atac surpriză asupra Muntelui Singuratec. Confruntați cu aceste forțe ale întunericului, armatele oamenilor, piticilor și elfilor trebuie să se decidă – să lupte împreună sau să fie distruse. În mijlocul acestor evenimente, Bilbo se va găsi luptând atât pentru viața sa cât și pentru viețile prietenilor săi.
Rant: O să îmi exprim aici părerile pentru toată trilogia. A fost necesară precum prequel-ul de la Star Wars, adică doar un efort de a stoarce bani de la fani pentru că, de ce să nu recunosc, majoritatea ne-am luat și am mers să vedem despre ce e vorba. În cazul primei trilogii, aveai material sursă imens pe care Jackson nu a putut să îl epuizeze nici măcar după edițiile extinse, ediții cărora s-au mai adăugat câte 30 de minute în medie pentru fiecare film, ducând durata totală a seriei undeva în jurul a 12 ore și ceva. În cazul celor trei Hobbit-uri, materialul sursă era o carte pentru copii, de nici măcar 300 de pagini, așa că, pentru cele aproximativ 9 ore și un pic cât durează cele trei variante extended ale filmelor, Peter Jackson a trebuit să improvizeze din greu, introducând o grămadă de povești și personaje secundare.
Astea fiind zise, filmele nu sunt chiar foarte proaste dar tind să plictisească, comparativ cu trilogia originală. Piticii sunt complet interschimbabili, personal nu am reținut nici un nume al vreunuia dintre ei. Efectele speciale sunt decente, Martin Freeman se achită exemplar de rol, Andy Serkis este genial ca de obicei, născut parcă pentru a-l interpreta pe Golum, și pe lângă el revin mulți din distribuția trilogiei originale, cosmetizați să pară mai tineri, chit că majoritatea nu se regăsesc în paginile cărții.
Miezul poveștii a rămas același însă. În The Hobbit, îl urmărim pe Bilbo Baggins, cu 60 de ani înainte de evenimentele din The Lord of the Rings, și cum este cooptat de către Gandalf în compania piticilor condusă de Thorin Oakenshield, într-un efort de a-și recăpăta casa din The Lonely Mountain, ocupată acum de dragonul Smaug, și cum aceste evenimente duc spre găsirea inelului blestemat.
Per total, cu toate neajunsurile, filmul este decent, chiar dacă se folosesc de vulturi ca deus ex machina de prea multe ori.
PS: Nu era mai simplu să îi roage să îi ducă direct la munte decât să îi lase unde i-au lăsat la finalul primului film?
No Comments