Recomandare – decent!
Gen: Acțiune, S.F.
Regie: The Wachowskis
Distribuție: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Jada Pinkett Smith, Gloria Foster
Durată: 2 h. 18 min.
Rating IMDB: 7.2
Despre: Lupta pentru eliberare de sub tirania mașinilor începe să fie purtată pe două fronturi, odată ce singurul oraș uman, Zion, este sub amenințarea unui atac iminent. Între timp, Neo și echipa sa, încearcă să găsească răspunsuri înapoi în Matrix.
Rant: Am spus deja în rantul de la The Matrix că personal mi-ar fi plăcut ca această serie să nu se fi extins mai mult de primul film, și ca povestea să se fi oprit în momentul în care Neo părăsea cabina telefonică și își lua zborul în văzduhul matricei. Ei bine, dacă tot avem și aceste două filme (Reloaded și Revolutions), de ce să nu ne bucurăm de ce oferă ele pentru că la capitolele acțiune, efecte speciale și de ce nu, coloană sonoră, Reloaded excelează.
În primul rând, ne sunt extinse orizonturile poveștii, aflăm că există mai multe echipaje care cutreieră lumea, toate având ordine direct de la misterios oraș Zion, singurul bastion al umanității. Mai aflăm că acest Zion are o structură ierarhică destul de stufoasă și riguroasă, cu șefi de armată și șefi de consiliu, iar oamenii sunt mereu grabnici să inițieze un rave party pe ritmuri tehno (serios? care a fost scopul?). Pe partea de Matrix, aflăm despre existența programelor sentiente, care sunt separate de programul principal, fiecare având propria agendă, precum Oracolul deja întâlnit, Keymaker-ul sau Merovingianul. Între acestea există rivalități, menite a le complica viața protagoniștilor, dar și ca pretext pentru câteva scene de acțiune superbe (mijlocul filmului ne oferă aproape jumătate de oră de acțiune furibundă, neîntreruptă – de fapt și motivul pentru care filmul a primit un musai de la mine).
Și cum să nu dau musai mai ales când, pentru scena cu urmărirea de mașini, s-au construit câțiva kilometri de autostradă special pentru film, iar că toate cascadoriile au fost efecte practice, puse în scenă cu mare precizie și cu deosebit de multă minuțiozitate timp de șapte săptămâni. Tot pentru scena asta, Carrie Ann-Moss a trebuit să învețe să conducă motocicleta și să își depășească toate temerile pe care le avea față de acest automobil.
Din păcate, filmul este tras în jos de o poliloghie indescifrabilă, ergo, ultima parte fiind un adevărat mind-melt, pe care, pentru a-l înțelege, e nevoie de un doctorat în filozofie și de vreo câteva revizionări cu multe pauze pentru a prinde toate vorbele din torentul vocal al personajului respectiv (zice lucruri importante dar nu le prea poți înțelege). Impresia finală este că s-au străduit foarte mult pentru a crea un univers cât mai coerent, și cred că le-a ieșit destul de bine, minus câteva neajunsuri.
Neo și Trinity sunt în continuare fantastici în rol, Morpheus cred că este cea mai mare dezamăgire și pas înapoi în ce privește personajele (din acel personaj echilibrat, care părea să le știe pe toate, devine un simplu guru cu un vis profetic, oaia neagră a Zionului). Agent Smith își continuă drumul spre cel mai bad-ass purtător de ochelari de soare care a îmbrăcat vreodată un costum, iar eu am fost bucuros să îl zăresc pe Collin Chou în rolul lui Seraph, importat de Yuen Woo-Ping direct din Hong Kong, acolo unde avea o carieră mulțumitoare de star de filme de acțiune (spre rușinea mea eternă, când am văzut prima dată filmul, pentru primele cadre în care apăruse, am crezut că e Jet Li). Ca adiție importantă, dintre toate personajele noi, se remarcă noul membru al echipajului lui Morpheus – Link (Harold Perrineau care urma să facă parte din distribuția serialului Lost) și căpitanul Niobe – Jada Pinkett Smith (nevasta lui Will Smith, cel care refuzase rolul lui Neo).
Filmul a continuat să revoluționeze tehnica camerelor virtuale, reușind pentru Burly Brawl (scena în care Neo se luptă cu 100 de agenți Smith) să creeze acel „Universal Capture” de care menționam în articolul trecut. Cu toate asta, se poate simți că e o tehnologie incipientă, scena arătând și pe atunci ca un cut-scene dintr-un joc, personajelor lipsindu-le acea greutate a loviturilor pentru a crea o imagine cu adevărat realistă.
Așadar, ergo, Reloaded este un film care le are pe toate și pe care, dacă tot te-ai apucat să vezi trilogia, oricum trebuie să îl vezi.
No Comments