Loading...
The Night Comes for Us (2018)

The Night Comes for Us (2018)

by Adrian Solomon, februarie 3, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune, Crime, Thriller
Regie: Timo Tjahjanto
Distribuție:
Joe Taslim, Iko Uwais, Julie Estelle, Sunny Pang, Zack Lee
Durată: 2 h. 01 min.
Rating IMDB: 7.0

Despre: Ito este un membru al triadei, el făcând parte din unitatea de elită numită Six Seas, aceștia fiind practic cei care se ocupă cu eliminarea celor indezirabili. Dar când acesta începe să fie cuprins de remușcări și dorește să iasă din această viață, se trezește cu o țintă imensă pe capul său, atrăgând cei mai dubioși și reprobabili criminali din oraș.

Rant: Dacă până prin anii 90, China era principala locație de unde ne veneau filme cu caft de calitate, prin anii 2000 balanța a început încet, încet să încline, ca interes, spre Thailanda, unde Tony Jaa și ai săi se dădeau de ceasul morții să ne aducă acțiune cât mai realistă și mai sângeroasă. Iată că în ultimii ani, atenția a început să se îndrepte spre Indonezia, de unde a apărut Iko Uwais, care ne propunea stilul Silat ca stil principal de luptă, cu rezultate deseori grotești de sângeroase, așa cum puteam să vedem în The Raid, film și acuma considerat drept unul dintre etaloanele filmelor de acțiune.

The Night Comes for Us nu este defel o vizionare ușoară. Pentru cei care au văzut The Raid fie 1 sau 2, sau alte filme provenite din Indonezia în care Iko Uwais le dă șuțu la fraieri, aceștia vor cam știi la ce să se aștepte de la film. Violență și gore și hectolitri de sânge. Așa de mult încât sincer, la câteva faze am închis ochii, oripilat fiind de ce se întâmpla pe acolo. Ba că vedem mațe atârnate, sau degete tăiate, și zeci de modalități de a felia cu maceta, ai impresia că asiști la un snuff film de cea mai intensă violență. Da, poate că încă sunt sub impresia a ceea ce tocmai am terminat de vizionat, dar nu cred că am mai văzut vreodată un film din categoria arte marțiale, atât de violent și sadic ca acesta.

Astea fiind zise, există și un pic de dramă strecurată printre picăturile de sânge, în care aflăm povestea din spatele lui Ito și motivația atât a acestuia cât și a fostului său camarad, Arian, devenit acum principal inamic. Aflăm că, așa cum o ziceau Paraziții pe vremuri, din viață scapă cine poate, vers care se potrivește perfect filosofiei acestui film.

Personal mi-a plăcut că regizorul Timo, se joacă cu niște cadre noi de filmare, încercând să inducă mai mult dinamism scenelor de acțiune, ne-renunțând la cadrele largi, dar alegând mereu să surprindă cu cadre inedite. Acțiunea, deja am zis că e ultra violentă așa că fair warning celor mai slabi de înger, dar dacă treci de valul de hemoglobină care îți inundă retina, observi tentative noi de a prezenta caftul. La ultima scenă, nu m-am putut abține să nu trasez o comparație între Who Am I a lui Jackie Chan și acest film. Ambele prezintă pe final o luptă între un individ la costum și altul în haine de zi cu zi. În ambele cazuri, diverse accesorii ale costumului încep să fie folosite împotriva agresorului, acesta începând să renunțe rând pe rând la ele. Dar similitudinile s-ar opri aici. Dacă în Who Am I, nu îți puneai problema că poate muri cineva, și nu vedeai decât mici cucuie tumefiate pe fețele combatanților, în The Night Comes for Us, ambii protagoniști sunt scăldați în sânge, grimasele faciale reamintindu-ne că cei doi se află încleștați într-o luptă pentru supraviețuire.

The Night Comes for Us este clar musai pentru fanii filmelor de acțiune, pentru fanii lui Iko Uwais și pentru cei care vor entertainment și nu se sinchisesc de câteva tone de sânge.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.