Loading...
The Two Popes (2019)

The Two Popes (2019)

by Adrian Solomon, decembrie 26, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Biografic
Regie: Fernando Meirelles
Distribuție: Anthony Hopkins, Jonathan Pryce
Durată: 2 h. 05 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Departe de văzul lumii, conservatorul Papa Benedict și liberalul și viitorul Papa Francisc, poartă o serie de discuții menite a găsi un drum nou pentru o Biserică Catolică tot mai dezbinată.

Rant: Cum a reușit Fernando Meirelles să conceapă această bijuterie de film din câteva frânturi de dialog, este deja de domeniul fantasticului. Talentatul regizor brazilian, vine cu acest film care imaginează o serie de discuții avute de cei doi Papi, că au fost reale sau nu, nici nu prea contează, pentru ca fiecare își transmite propria filosofie cu atât har și cu atâta convingere, încât îți este foarte greu să nu fi absorbit de jocul actoricesc al acestor doi titani ai filmului. Hopkins și Pryce fac o pereche fantastică în dialogurile lor, combinând umorul subtil cu observațiile spirituale. Sincer credeam că o să fiu plictisit la lacrimi de film, dar după jumate de oră am realizat că mâncarea mi se răcise, atât de absorbit am fost, în special că Pryce aduce atât de mult a Papa Francisc încât deseori uitam că mă uit la un actor.

Filmul începe cu moartea lui Papa Ioan Paul al II-lea, urmată imediat de procesul alegerii unui nou Papă. Cardinalul Ratzinger este cel care se agită cel mai mult în culise și în cele din urmă are câștig de cauză, devenind Papa Benedict XVI. El continuă linia conservatoare de până acum a Bisericii, refuzând să se miște odată cu timpurile, invitând astfel multiple motive de nemulțumire în rândul credincioșilor. La șase ani după eveniment, el îl convoacă pe Cardinalul Bergoglio, cel care fusese principalul său contracandidat, și un ferm opozant al tradiționalismului catolic, la o serie de întrevederi la reședința papală de vară. Chiar dacă inițial cei doi se situează pe planuri ideologice cât se poate de opuse, în curând cei doi încep să găsească pământ comun ba chiar să se înțeleagă. Dialogurile dintre cei doi sunt raportate a fi o serie de citate fidele spuse de unul sau altul la un moment dat în viață, citate din care s-a țesut o pânză narativă deosebit de delicată și fragilă, de un puternic impact emoțional.

Recunosc că am terminat filmul cu câteva neașteptate lacrimi în ochi și cu o pace sufletească deosebită, fericit că am avut ocazia să urmăresc două legende interpretând rolul a doi oameni monumentali!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.