Loading...

Rise of the Legend (aka. Huang feihong zhi yingxiong you meng) (2014)

by Adrian Solomon, august 15, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune, Arte Marțiale
Regie: Roy Chow
Distribuție: Sammo Hung, Eddie Peng, Wang Luodan, Jing Boran
Durată: 2 h. 11 min.
Rating IMDB: 6.5

Despre: Un tânăr neînfricat, geniu al artelor marțiale pe numele de Wong Fei-Hung, se infiltrează în cea mai periculoasă bandă, Tigrii Negrii, care controlau cu un pumn de oțel tot comerțul din Guangzhou, punct terminus al Drumului Mătăsii maritim. El are propriile sale motive pentru a urca cât mai repede în rangurile organizației, și nu se va feri nici din calea misiunilor ce par imposibile, doar pentru a-și atinge țelul.

Rant: Rise of Legend s-a dovedit a fi o surpriză plăcută, apărută din senin pe Netflix, și este un punct de reper pentru toți iubitorii filmelor kung-fu made in Hong Kong. Acesta reprezintă și cea mai nouă iterație a poveștii eroului popular Wong Fei-Hung, unul dintre cei mai iubiți și respectați eroi populari ai chinezilor. Povestea acestuia a fost spusă și răspusă de multe ori în cinematografia HK, cam toate vedetele consacrate ajungând să îl interpreteze într-un anumit punct al carierei lor.

Dar mai întâi de toate, cine a fost acest om care a ajuns să capete statut de legendă populară? Fiu al unui doctor care excela și în artele marțiale shaolin, acesta a studiat cu mai mulți maeștri, devenind un expert al stilului Hung Ga (prezentat în majoritatea filmelor în care apărea personajul său), dar și un practicant al acupuncturii și al altor remedii tradiționale. Acestuia i se creditează multe povești care par a fi fantezie curată, cum că a reușit să înfrângă 30 de bandiți, sau că în fiecare luptă, el striga numele mișcărilor pe care urma să le execute, fiind convins că adversarul nu le poate bloca. Pentru că el a trăit între anii 1800-1900 (mai precis 1847-1925), povestea sa surprinde și o bună bucată din istoria Chinei, de la căderea ultimei dinastii de împărați, până la stabilirea guvernului naționalist, lucruri mereu prezente în diferitele adaptări pentru marile ecrane. Că tot veni vorba de filme, acest personaj a fost folosit în peste 100 de filme și seriale, fiind interpretat pe rând de Jackie Chan în filmele sale Drunker Master I și Drunker Master II, Jet Li în 4 din cele 6 filme din seria Once upon a Time in China, Sammo Hung, iar un tânăr Wong Fei-Hung a fost interpretat de efemera actriță Angie Tsung în mult celebratul Iron Monkey, unde Donnie Yen apărea în rolul tatălui tinerei viitoare legende.

De data asta, privilegiul de a-l juca pe Wong-Fei Hung îi vine junelui prim Eddie Peng, un actor chinez-canadian, care impresionează prin fizicul său de Adonis. Acesta se vede nevoit să intre în gașca temutului Master Liu, și anume Black Tigers, și să treacă printr-o inițiere draconică pentru a primi binecuvântarea de a îndeplini misiuni pentru ei. Cum cea mai dificilă misiune, și anume cea de asasinare a liderului clanului rival, aduce cu sine și cele mai mari privilegii, eroul nostru se avântă în a o îndeplini chiar cu prețul vieții sale. De pe urma ei aflăm că Wong are motive ulterioare pentru toate riscurile pe care și le asumă, dar și că este un luptător mai mult decât competent, acesta reușind să facă față, până într-un punct, întregii găști rivale. De aici încolo povestea începe să ni se înfățișeze, și prin intermediul – cum altcumva – a multor flashbackuri din tinerețea personajelor. Practic este o poveste standard de răzbunare, care beneficiază de niște scene foarte bune de acțiune, atent coregrafiate. Unde mai pui că îl avem și pe veteranul Sammo Hung în postura răufăcătorului principal, lucru ce va garanta scene intense de kung fu.

Verdictul final este că Rise of the Legend este un film destul de bun, potrivit pentru nostalgicii filmelor kung-fu, pe care personal l-am urmărit cu deosebită plăcere.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.