Loading...
This Is Spinal Tap (1984)

This Is Spinal Tap (1984)

by Adrian Solomon, septembrie 21, 2017

Recomandare – esențial!

Gen: Mockumentary, Comedie
Regie: Rob Reiner
Distribuție:
Christopher Guest, Michael McKean, Harry Shearer, Rob Reiner, June Chadwick, Tony Hendra, Bruno Kirby
Durată: 1 h. 22 min.
Rating IMDB: 7.9/11

Despre: Filmul este prezentat sub forma unui documentar serios despre o trupă de rock numită Spinal Tap. Regizorul Marty di Bergi, urmărește trupa în turneul lor de lansare a unui album în America. Totodată aceștia încearcă să își recâștige faima pierdută în urma nenumăratelor scandaluri și a comportamentului tot mai deviant. Pe lângă interviurile cu membrii formației și imaginile din turneul respectiv, regizorul mai amestecă diverse interviuri cu personaje faimoase sau fani, dar și bucăți din concertele susținute.

Rant: Tăticul filmelor mockumentary, This is Spinal Tap mustește de umor, deseori absurd, prin personajele care se iau mult prea în serios și prin situațiile la care acestea sunt expuse. O capsulă ce nu deschide în mijlocul unui concert, un volumetru ce merge până la 11, o chitară ce nu trebuie nici măcar privită, toboșarii trupei ce mor în condiții bizare și desele apariții cameo din partea unor actori celebri cât să confere filmului o minimă doză de realism, pe lângă multele linii de dialog extrem de citabile, fac ca acest film să fie o adevărată comoară. Practic sunt parodiate majoritatea trupelor de metal din anii 70/80, iar nume sonore din industria muzicală precum Robert Plant, Jimmy Page, Eddie Van Halen, Eddie Vedder, sau Dee Snider au identificat similarități între film și viața lor reală.

Filmul a prins mai greu la audiență, mulți crezând că este vorba de un documentar adevărat despre o trupă reală. Doar când a fost lansat pe VHS, filmul a avut priză la public. Actorii și-au improvizat dialogul în totalitate, ei fiind creditați în film și drept scenariști. Datorită acestui lucru, regizorul a avut de ales între mai mult de 100 de ore de filmare. Cameramanul angajat pentru proiect, un veteran în domeniu, nu a găsit filmul deloc amuzant. Considerându-l a fi un documentar clasic, el s-a folosit de camere hand-held pentru a urmări actorii. Acest fapt a deranjat audiențele la început, dar apoi a devenit o caracteristică specifică a acestui film.

Inițial creată doar pentru film, trupa Spinal Tap, a devenit una reală, compusă din actorii care și-au asumat identitățile din film și în viața reală. Trupa a și cântat pe unele dintre cele mai prestigioase scene muzicale din lume, iar filmul în sine a fost ales pentru a fi păstrat în Directorul Național de Filme american, fiind numit a fi „semnificativ din punct de vedere istoric, estetic și cultural”. Așa că faceți-vă un serviciu, gândind că niciodată nu este prea târziu, și încercați acest film, mai ales de v-au plăcut filmele recente ale lui Andy Samberg.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.