Loading...

Thor: Love and Thunder (2022)

by Adrian Solomon, iulie 9, 2022

Recomandare – decent!

Gen: MCU, Super-eroi, Comedie, Acțiune
Regie: Taika Waititi
Distribuție: Chris Hemsworth, Christian Bale, Tessa Thompson, Jaimie Alexander, Taika Waititi, Russell Crowe, Natalie Portman
Durată: 1 h. 59 min.
Rating IMDB: 7.1

Despre: Thor, alături de Gardienii Galaxiei, se ocupă de menținerea păcii în univers, intervenind în diverse crize, dar apariția lui Gorr the God Butcher, care are un dinte împotriva zeilor și nu dorește nimic altceva decât să îi stârpească pe toți din existență, face ca acesta să se grăbească înapoi spre Asgard, unde se întâlnește cu fosta sa iubită, Jane Foster, acum noua deținătoare a Mjolnirului și a puterilor sale fantastice.

Rant: Cam e cazul să admit că Marvel se află în picaj liber fără parașută și fără nici o modalitate de a evita impactul, mergând pe calea filmelor western, care au avut mulți fani și apăreau cu nemiluita până ce lumii i se acri de ele și încetă să le mai consume. De când au început Phase 4, MCU pare a fi muribund, fără nici o direcție clară, cu rari sclipiri și multe chixuri. Asta și datorită unei suprasaturații de produs Marvel, din cauza serialelor care te cam obligă să le urmărești, dacă vrei să fi, ca până acum, în temă cu tot ce se întâmplă în acest univers, dar a căror calitate a luat-o rău de tot în jos, mai ales de când Disney promovează în draci ideologia frauduloasă a Hollywodului cuprins de mania woke-ismului. Sincer, unele dintre aceste produse par a exista doar pentru a promova ceva diversitate perenă. Și ajungem la Thor: Love and Thunder un film de la care am avut pretenții, mai ales văzând că a rămas în mare aceeași trupă care a avut mega-succes cu Thor: Ragnarok, de la regizorul Taika Waititi, la aceiași actori, unde că mai și plusa cu apariția Gardienilor Galaxiei.

Dar întâi de toate, povestea. Thor se află într-o călătorie de descoperire a sinelui, alături de Gardienii Galaxiei, cu care comite multe fapte eroice. Apariția unui așa zis God Butcher (măcelar al zeilor), pe numele său Gorr, îl pune în gardă pe Thor, care pornește spre Asgard pentru a se asigura de protecția neamului său. Și bine că face asta pentru că nici bine c-ajunge că se și pornește nebunia, cu Gorr, capabil de a manevra umbrele, făcând prăpăd în apărarea asgardienilor. Thor, alături de Valkyrie și surprinzător, Jane Foster, reușesc să respingă atacul, dar în haosul subsecvent, Gorr răpește toți copii, forțându-i pe eroi a pleca în căutarea lor, căutare care îi duce de la Orașul Omnipotenței până în cele mai întunecate cotloane ale Lumii Umbrelor. Așadar avem o poveste standard care aderă orbește la formula filmelor Marvel, iar filmul nu oferă nici o surpriză din acest punct de vedere.

Nu am prea am ce lăuda la film, umorul fiind în mare parte reciclat din Ragnarok, Taika întrebuințându-se de aceleași poante care au funcționat atunci, dar aici parcă sunt prea multe, obositoare, și multe din ele nu servesc decât să submineze anumite momente importante ale narațiunii. De exemplu, avem un montaj introductiv care ne aduce aminte de toate persoanele pe care le-a pierdut Thor de-a lungul aventurilor sale, dar fiind narat la mișto de Korg, nu face decât să ne semnalizeze că și noi ar trebui să le luăm la mișto și să le minimizăm. Un alt moment pe care filmul îl tot construiește este reconectarea dintre Thor și Jane, care atunci când se întâmplă, este subminată de o serie de glume de proastă calitate. Să nu mai vorbesc de cele două capre urlătoare, amuzante la început dar care apoi acaparează mai tot fundalul sonor.

Deseori mă întrebam ce show Disney pentru copii urmăream, în cel mai bun caz o scenetă SNL extinsă – cam de asta îmi aduce aminte efortul depus de Tessa Thompson. Păcat de Christian Bale, Gorr nu va rămâne decât un villain nememorabil în panteonul ticăloșilor Marvel.

Thor: Love and Thunder nu este neapărat un film rău dar l-am simțit mai mult ca un side-quest (dacă îmi e permisă folosirea unui termen gameristic), o poveste de umplutură care nu duce povestea generală a MCU în vreo direcție nouă sau măcar una concretă, și care mă face să nu mai prea am mari așteptări de la filmele care urmează.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.