Loading...

Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

by Adrian Solomon, iunie 5, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Animație, Comedie, Aventură
Regie: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson
Distribuție: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Luna Lauren Vélez, Jake Johnson, Jason Schwartzman, Issa Rae, Karan Soni, Daniel Kaluuya, Mahershala Ali, Oscar Isaac
Durată: 2 h. 20 min.
Rating IMDB: 8.6

Despre: Miles Morales va fi nevoit să redefinească conceptul de erou, atunci când, pășind în Multivers, întâlnește o echipă de Oameni Păianjeni din diferite universuri, iar între ei are loc o diferență de opinii.

Rant: Am așteptat cu nerăbdare continuarea la sublimul Spider-Man: Into the Spider-verse din 2018 și sunt aici să vă spun că nu am fost dezamăgit deloc de aceasta, decât poate de faptul că nu cred că am știut că fi împărțit în două filme, așa că finalul m-a lăsat ușor dezumflat, acceptând corul de fluierături din partea copiilor din sală, care își exprimau astfel dezamăgirea față de faptul că au fost lăsați fără o rezoluție clară. Ca de obicei, producătorii Lord și Miller, fac minuni atunci când lucrează împreună la proiecte de animație. Filmul se simte clar ca fiind produsul pasiunii și respectului față de sursa de inspirație, tratându-o cu respect, așa cum nu poate fi zis de alte produse ce poartă brandul Marvel. Sau în alte cuvinte, cum poți face un film contemporan, care să se adreseze tuturor generațiilor, de la mici la cei care au crescut cu Spider-man-ul original, fără a fi nevoit să bați audiența la cap cu văicărelile woke, așa cum o face Disney. Da, se poate avea un erou care, cu toate că ar putea, nu dă impresia că există doar pentru a bifa căsuțele de diversitate, Miles simțindu-se mai mult ca un adolescent pus în situații super-eroice, decât un clișeu ambulant de incluziune socială. Gwen nu este musai să fie o fată boss, ea trecând prin propria ei poveste tristă, crescând și evoluând ca persoană datorită acesteia. Poate că Peter Parker iese cel mai șifonat de aici, Spider-Man-ul original fiind rotofei, în halat de casă și cu copila Spider-baby după el, sictirit de lume și sătul de responsabilități, deloc imaginea de erou pe care fanii și-ar dori-o să o vadă din partea lui.

Povestea continuă pe cea din prima parte, preluând-o la un an de unde a lăsat-o. Miles și-a intrat în caracter și a devenit un super-erou de nădejde, dar un student și adolescent cu mici probleme de adaptare pe ici pe colo, în special în a ține secret alter-ego-ul său. Miles își face de lucru cu propriul său inamic, care la început pare a fi unul gen „gustul săptămânii”, dar se va dovedi a fi mult mai periculos decât estima Spider-Man la început. Gwen s-a reîntors în propria-i dimensiune, unde la fel ca și Miles, încearcă să jongleze cât mai bine personajul de Spider-Gwen cu cel de fată a căpitanului de poliție Stacy, care o caută pe eroină pentru ceea ce crede el că a fost un omor din culpă asupra unui prieten drag al familiei. Un Vulture renascentist atacă orașul, iar în ajutorul ei apar alți doi Oameni-Păianjen, care o informează cu acest prilej de existența unei organizații menite de a rectifica problemele multiversului și o invită să facă parte din echipă. Fără prea multe de pierdut, aceasta acceptă oferta, dar când, după ceva timp, ea ajunge din nou în dimensiunea lui Miles, sentimentele de dor și dragoste față de acesta încolțesc din nou. Cei doi se reunesc împotriva ordinelor primite de Gwen, iar Peter o urmează pe aceasta printr-un portal, doar pentru a ajunge să afle adevărul și ceea ce înseamnă a fi erou.

Ritmul poveștii este sufocant pe alocuri, și monoton în altele, în special părțile cu Miles și familia sa. Sunt introduse atâtea idei și personaje cât să își facă capul calendar, iar cameourile și easter-eggs-urile sunt prezente la tot pasul, unele probabil din cele mai neașteptate. Deseori filmul se simte doar ca parte expozitivă pentru ceea ce va urma, pentru că nu poți să zici că se întâmplă foarte multe, iar pe final, când totul se amplifică, rămâi cu acel „Va Continua” care îți rupe sufletul. Animația este din nou la înălțime, plină de culori vibrante și stiluri variate, fiecare lume având propriul său stil artistic și paletă de culori. Coloana sonoră este și ea la înălțime, așa cum este și toată distribuția, aceștia livrând probabil una dintre cele mai solide prestații vocale dintr-o animație.

Nu are sens să mai zic că deja aștept cu nerăbdare următoarea parte, care va apărea undeva prin Mai la anul. Nu are sens să judec prea mult filmul până nu voi vedea și partea a treia, însă tind să cred că o să vorbim pe atunci de una dintre cele mai bune și mai complete trilogii din toate timpurile.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.