Loading...

Westworld (2016- )

by Adrian Solomon, decembrie 30, 2016

Recomandare – musai!

Gen: S.F.
Distribuție: Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, James Marsden, Ben Barnes, Ingrid Bolsø Berdal, Clifton Collins Jr., Luke Hemsworth, Sidse Babett Knudsen, Simon Quarterman, Rodrigo Santoro, Angela Sarafyan, Jimmi Simpson, Tessa Thompson, Shannon Woodward, Ed Harris, Anthony Hopkins
Nr. sezoane: 2
Nr. Episoade: 20
Durată episod: 60 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 8.6

Despre: Toată acțiunea filmului se petrece în parcul tematic de distracții Westworld. Pentru a ajunge aici clienții trebuie să plătească bani buni dar odată ajunși, sunt liberi să facă ce vor. Punctele de atracție ale parcului sunt androizii numiți „host”, programați să satisfacă toate poftele clienților, indiferent de natura lor. Ei fac parte din niște fire epice prestabilite, fiind considerați doar bunuri dispensabile, ușor de înlocuit. Problema e că dacă până acum clienții nu întâmpinau nici o rezistență, încet încet diverse lucruri misterioase vor fi puse în mișcare, culminând cu niște revelații neprevăzute.

Rant: Nici nu știu de unde să încep discuția. Când am auzit prima dată de această serie, automat mi-am adus aminte de filmul cu același nume care era dat non stop pe programul TCM. Era un film de prin anii 70, cu Yul Bryner interpretând rolul unui android pistolar programat să incite oamenii la dueluri și să le piardă. În urma unei defecțiuni ce cuprinde tot parcul, acesta începe să omoare oamenii. Apropo de asta, am fost setat de la bun început să îl văd pe acesta în serial și nu am fost dezamăgit. Serialul de față preferă să împrumute doar locația și ideea de parc tematic plin de androizi. Dar vine cu o poveste de mare efect, conturată de Jonathan Nolan, scenaristul de casă și frate al celebrului regizor Christopher Nolan. Unde mai pui că este produs de J.J. Abrams, acest Spielberg modern, iar distribuția este una magnifică cu Anthony Hopkins făcând probabil unul dintre cele mai bune roluri din ultimele două decenii, și ai garantat o producție de zile mari, susținută de HBO care face seriale extravagante. Fiind însă HBO era de așteptat să vedem multa nuditate, violență și galoane de sânge așa că feriți minorii de el … de ce i-ați lăsa să se uite la producții HBO (apropo de asta am un link perfect).

Lăsând la o parte detaliile tehnice, serialul acest efectiv mi-a servit un mind-fuck de zile mari. Cu siguranță că vor trebui două vizionări să vă lămuriți exact ce și cum. Va trebui să fiți atenți și la cele mai mici detalii, în care seria nu se sfiește să intre, iar de fiecare dată când ai impresia că ți s-a dat un răspuns, acesta este urmat de o nouă întrebare. Sunt lăsate suficiente fire narative libere ca sezonul doi să fie mai mult decât binevenit, cu toate că abia în 2018 o să îl primim.

Nu pot să intru în prea multe detalii deoarece cam orice spun poate fi considerat spoiler, doar atât vă zic, puneți mâna și urmăriți-l că se merită. După Stranger Things care și el m-a gâdilat plăcut în latura nostalgicului, iată o altă producție care reușește același lucru. What a good year to be alive. Or an android.

PS: Să nu uit să vorbesc o clipă despre soundtrack. Pe parcursul seriei am remarcat câteva piese binecunoscute cântate la pian în diferite secvențe importante din diverse episoade. La o a doua ascultate și un pic de search pe internet am rămas surprins să găsesc nu una ci 4 astfel de covers incluse în serial și anume Radiohead (“No Surprises”), The Rolling Stones (“Paint It Black”), Soundgarden (“Black Hole Sun”), și The Cure (“A Forest”). Probabil cel care mi-a plăcut cel mai mult datorită felului cum a fost juxtapus cu ce se petrecea pe ecran a fost Paint It Black, fiind singurul pe care l-am recunoscut din prima.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.