Loading...
Zodiac (2007)

Zodiac (2007)

by Adrian Solomon, iulie 19, 2017

Recomandare – musai!

Gen: Neo-Noir, Mister, Thriller, Clasic
Regie: David Fincher
Distribuție:
Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey, Jr., Anthony Edwards, Brian Cox, Elias Koteas, Donal Logue, John Carroll Lynch, Dermot Mulroney, Chloë Sevigny
Durată: 2 h. 37 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: America anilor 70 a fost zguduită de un șir de crime, comise de un atacator neidentificat. Acesta obișnuia să trimită diverse scrisori unui ziar, în care pune diverse indicii sub forma unor puzzle-luri. Un jurnalist, asistat de ilustratorul unor rubrici sportive, dezleagă aceste misterioase misive și încep să investigheze acest criminal.

Rant: Fac ce fac și pentru a alege recomandări din genul noir, sau mă rog, neo-noir aparent, mă întorc mereu la David Fincher. Omul știe ce înseamnă suspansul, știe cum să facă negrul, mai negru, iar întunericul îl face aliatul său, întorcând lumina împotriva spectatorului. Mereu rămân epuizat mental după ce vizionez câte un film de-al lui, și bântuit de gânduri bizare și chinuit de întrebări fără răspuns. Dar acesta este și farmecul acestor filme, de aia le vedem, de aia le căutam, nu pentru a ne speria ca un horror banal cu 2-3 jump-scares și un bau bau generat pe calculator. Mereu când mintea ne e amenințată, groaza și teroarea e mai mare.

Filmul, bazat pe fapte reale, prezintă desfășurarea investigației, și în paralel comiterea crimelor, astfel că mereu ești pus în centrul acțiunii, fiindu-ți servite și ție diversele indicii, așa cum era preluate de către investigatori. Imersiunea e aproape completă, jocul actoricesc fantastic a lui Jake Gyllenhaal și Robert Downey Jr reușind să te scufunde și mai tare în evenimentele prezentate. Vrei să afli cine e făptașul, dar filmul te lasă mereu să ghicești mai departe, până când vezi că se scurg genericele și realizezi, citind textele ce apar pe ecran la final, că (și aici o să avem spoiler așa că dacă sunteți curioși de final nu citiți mai departe) investigația este încă în derulare și nici un făptaș nu a fost prin până ziua de azi, moment în care rămâi cu ochii în soare și simți cum lumea se prăbușește în jurul tău.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.