Loading...

I Saw the Devil (aka. Ang-ma-reul bo-at-da) (2010)

by Adrian Solomon, august 22, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Thriller crime
Regie: Kim Jee-woon
Distribuție:
Lee Byung-hun, Choi Min-sik, Oh San-ha, Jeon Gook-hwan, Kim Yoon-seo, Chun Ho-jin
Durată: 2 h. 24 min.
Rating IMDB: 7.8

Despre: Soția unui agent guvernamental este ucisă cu bestialitate iar soțul ei pleacă în căutarea criminalului, posedat de o profundă sete de răzbunare.

Rant: „Cine se luptă cu monştri trebuie să ia seama să nu se transforme la rândul lui într-un monstru. Iar dacă vei privi multă vreme într-o prăpastie, prăpastia va privi şi ea în adâncul tău.” – Nietzsche. Cam aceasta este ideea pe care I Saw the Devil o vinde. Și o face într-un mod categoric, fără a lăsa loc de compromisuri sau de dulcegării americane. Cred că este doar un alt exemplu de film care nu s-ar traduce deloc bine într-o variantă refăcută. Pentru noi, românii, filmul capătă o conotație sinistră după evenimentele petrecute în această vară, fapt ce m-a făcut să șovăiesc înainte să fac această recomandare. Cu toate că este din 2010, am apucat să văd acest film abia acum și am fost dat pe spate de ce am văzut, dar am fost și profund întristat din cauze de care probabil o să vă dați seama după vizionare.

Dar înainte de toate, câteva cuvinte de avertizare, filmul nu este pentru toată lumea. Dacă nu suportați violența, deseori explicită, poate ar fi mai bine să evitați această producție. NU este un snuff movie, dar detaliază evenimente tip exploitation. 

Probabil că dacă mi s-ar povestit despre acest film fără a ști echipa implicată, aș fi refuzat complet să mă uit. Dar regizorul Kim Jee-woon mi-a dovedit deja cu The Good, The Bad, The Weird că știe cum să transpună pe ecrane o poveste acaparantă iar prezența lui Lee Byung-hun dar în special a lui Choi Min-sik, asigură calitatea actului actoricesc.

Povestea pare una clasică de răzbunare, cu protagonistul care îl urmărește pe antagonist pentru a răzbuna moartea cuiva drag. Prima abatere de la acest gen este ce face odată ce îl prinde pe răufăcător. Kim decide să organizeze un intens joc de-a șoarecele și pisica între agentul Soo-hyun (lucrează pentru guvern, își iubește nevasta și are un set particular de abilități…umm v-ați prins voi de analogie) și psihopatul Kyung-chul. Și credeți-mă pe cuvânt când zic că tensiunea în filmul acesta crește de la cadru la cadru până la final. Durata filmului poate pare cam lungă dar felul în care cei doi actori joacă, o să te țină pironit de scaun. Lee Byung-hun, care a mai colaborat cu regizorul și la The Good, The Bad, The Weird, este destul de bun în rol, privirea sa glacială nelăsând loc la nici un sentiment de milă pentru adversarul său. Dar este surclasat din toate punctele de vedere de Choi Min-sik, cunoscut fanilor în special pentru Oldboy. De data asta are un rol greu de făcut și îl execută la perfecție. El este un psihopat, care vânează tinere femei, le torturează și apoi le taie în bucăți. Face acest lucru ca și cum ar fi a doua sa natură, fiind un act banal, privindu-l cu indiferență, ba chiar plictis. Este un rol înfricoșător de bine executat de veteranul Choi iar întâlnirea dintre cei doi nu are cum să nu se lase cu scântei.

Revenind la citatul din preambul, acesta se aplică foarte bine protagonistului Soo-hyun, acesta alunecând pe o pantă spre întuneric, fără oprire sau mijloc de întoarcere, devenind un adevărat monstru în urmărirea monstrului care l-a privat ce avea el mai drag pe lume. Este o lecție universal valabilă, dar oare câți am putea să o urmăm dacă am experimenta circumstanțe similare.

Dacă pe partea de poveste, aceasta este destul de antrenantă pentru cele 2 ore jumătate, iar pe partea actoricească suntem asigurați, un alt capitol la care filmul excelează este compoziția tehnică, existând câteva scene la care îți vei pune întrebarea: „Cum naiba au reușit să filmeze asta?”. Avem însă și niște sincope pe partea de plot al poveștii, existând câteva întrebări la care filmul nu se prea chinuie să aducă un răspuns. Înainte să închei, repet avertismentul dat anterior, pregătiți-vă de niște scene greu de digerat!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.