Loading...

28 Days Later… (2002)

by Adrian Solomon, iulie 17, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Horror
Regie: Danny Boyle
Distribuție:
Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston, Megan Burns, Brendan Gleeson
Durată: 1 h. 53 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Niște activiști pentru drepturile animalelor eliberează o maimuță infectată cu un virus extrem de puternic, numit Rage, care transformă oamenii în bestii însetate de sânge. Un curier se trezește din comă după 28 de zile de la începerea infecției și este atacat de niște infectați dar salvat din ghearele morții de către un cuplu binevoitor iar împreună ei se îndreaptă spre sursa unui semnal care le promite protecție.

Rant: 28 Days Later a apărut într-o perioadă în care filmele cu zombie deja începuseră să stagneze, singura franciză care încerca de una singură revitalizarea genului fiind Resident Evil, în special prin jocurile din serie. Și iată că își făcea apariția pe scenă Alex Garland, care, după ce a scris scenariul pentru The Beach, și-a luat inima în dinți și l-a întrebat pe Danny Boyle dacă nu dorește să facă un film bazat pe o idee care îi apăruse de multă vreme în minte, și anume un film cu zombie dar cu schepsis pentru că acești zombie nu urmau să fie la fel ca cei prezentați până acum ci … puteau să fugă. Acuma, după atâția ani de la lansarea filmului, putem zice că le-a ieșit chiar foarte bine, fiind un succes nesperat la box-office pentru acea vreme, dar mai important, pentru că filmul a dus la revitalizarea completă a genului zombie-horror. Practic, fanii The Walking Dead ar trebui să le mulțumească celor doi, Garland și Boyle, că de n-ar fi făcut acest film, nu ar fi avut la ce se uita acum.

 Nu o să insist asupra poveștii, fiind una, deja tipică de supraviețuire, mai îndepărtată de clișeele Holywoodiene și mai apropiată de o realitate murdară, în care fiecare om e pentru sine. Eforturile de filmare au fost imense, echipa reușind să oprească traficul în câteva din cele mai importante locații din Londra, pentru a reuși să filmeze acele scene apocaliptice de la începutul filmului, după ce se trezește personajul principal, astfel imprimând în conștiința cinefililor unele dintre cele mai sublime imagini văzute într-un film. Și felul în care erau reprezentați infectații era terifiant, în special pentru recent trezitul din comă Jim, un Cillian Murphy ce face un rol aproape perfect. Povestea spusă aducea o noutate pe atunci și anume procesul de supraviețuire într-o eventuală apocalipsă zombie, teren încă fertil pentru creatorii de filme din acea perioadă.

Fiind o poveste de supraviețuire, o alegorie politică (așa cum erau mai toate filmele de groază – să nu uităm că filmul din care se inspiră Day of the Living Dead a lui George Romero, tăticul acestui gen, era de fapt o satiră ascunsă la societatea consumeristă americană) și o dramă puternică (scenele de suspans și adrenalină alternând armonios cu momente intime) 28 Days Later… a fost, este și va rămâne un film esențial de văzut pentru orice fan zombie-horror.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.