Loading...
300 (2006)

300 (2006)

by Adrian Solomon, iulie 12, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Fantezie, Război
Regie: Zack Snyder
Distribuție: Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: În 480 B.C. se ducea un război greu între Persia, condusă de marele rege Xerxes (Rodrigo Santoro), și Grecia. În timpul bătăliei de la Termopile Leonidas (Gerard Butler), regele statului oraș grecesc Sparta, conduce o mână de oameni în lupta împotriva invadatorilor persani. Cu toate că aceștia se îndreaptă spre o moarte sigură, sacrificiul lor duce spre o Grecie unită împotriva unui inamic comun.

Rant: 300 este un film inspirat dintr-un volum de benzi desenate, inspirat dintr-un film, inspirat dintr-un eveniment istoric real. Atunci este și normal ca totul să fie diluat, astfel încât cei ce doresc acuratețe istorică vor fi grav dezamăgiți. 300 este un melanj fantasy/historical movie, fiind preluate elemente din ambele și amestecate într-o manieră atât de aparte, încât aceasta urma să devină marcă înregistrată Zack Snyder. Bănuiesc că sunt foarte puțini dintre voi cei care nu au văzut încă acest film, este apărut de 12 ani și că vrem sau nu, deja îl putem considera un clasic al cinematografiei moderne.

Și pe bună dreptate zic acest lucru, pentru că filmul 300 s-a vârât atât de puternic și adânc în conștiința noastră, încât și astăzi mai pot fi întâlnite ecouri ale liniilor de dialog memorabile din film. „This is Sparta!!”, „Tonight we dine in hell” sau celebrul strigăt de luptă Auu, Auu, preluat de mult prea multă lume fac parte deja din limbajul de zi cu zi al generației actuale. Să nu mai zic de alte elemente cum ar fi faptul că toți bărbații au început să tragă la fiare pentru a obține mult râvnitele pătrățele abdominale și așa mai departe.

Personal mă leagă destul de multe amintiri de filmul ăsta, în special lecțiile de istorie din partea bunicului pe care îl chema Leonida și ținea mereu să îmi spună povestea bravilor spartani conduși de tizul lui și faptul că am ajuns să vizitez acel loc. Când am văzut pentru prima dată trailerul la acest film am rămas mesmerizat, recunoscând instant povestea și notându-l cu un semn mare în calendar. Când am văzut pentru prima dată filmul însă, ei bine am avut două trăiri. Am fost puțin dezamăgit că nu este relatarea fidelă a evenimentelor, nefiind familiar cu banda desenată a lui Frank Miller, dar am rămas și entuziasmat de acțiunea frenetică (atunci când era) și de stilul complet aparte al filmului. Folosirea unor culori întunecate dar și supra-abundența de cadre surprinse cu încetinitorul, făceau ca acest film să se detașeze de tot ce văzusem până acolo.

Filmul poate fi împărțit în două părți, cea plictisitoare cu acțiunea ce se petrece în Sparta, și cea entuziasmantă, ce privește desfășurarea bătăliei. Cu cât încleștarea luptei era mai mare, cu atât de mult eram mai dezamăgit când filmul mă forța să revin la regina Gorgo și povestea ei insipidă.

Din punct de vedere actoricesc filmul ne-a oferit o pleiadă de actori buni. L-a făcut mega popular pe Butler, a scos-o la înaintare de Lena Headey care urma să găsească faima internațională tot cu un rol de regină (Cersei în Game of Thrones) și avem ocazia să admirăm un Fassbender tinerel. Pelicula a fost filmată în studiouri cu un fundal albastru, cu doar o singură secvență având loc afară.

Poate sunt un pic și implicat sufletește, simțind o legătură specială față de această producție, de aceea îi recomand ca fiind un film esențial ce trebuie neapărat văzut.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.