Loading...
Captain Marvel (2019)

Captain Marvel (2019)

by Adrian Solomon, aprilie 13, 2019

Recomandare – decent!

Gen: MCU, S.F., Acțiune
Regie: Anna Boden, Ryan Fleck
Distribuție:
Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Annette Bening, Clark Gregg, Jude Law
Durată: 2 h. 04 min.
Rating IMDB: 6.9

Despre: Vers este o luptătoare Kree, o rasă mândră de războinici neînfricați. Aceștia se luptă împotriva perfizilor Skrull, o rasă extraterestră de metamorfi, indivizi capabili de a se transforma în aproape orice. Vers ajunge în posesia unui secret de importanță capitală pentru acest război interplanetar, atunci când ajunge pe Pământ, locație cu care s-ar putea să aibă legături mai mari decât ar fi crezut.

Rant: Cu toate că filmul a fost destul de bun, am impresia că va rămâne în istoria filmelor Marvel drept filmul care a stârnit cele mai mari controverse, și care a forțat site-ul RottenTomatoes să facă anumite schimbări la aspectul său. Controversa vine din urma unor declarații cu tentă SJW din partea lui Brie Larson, lucru care a făcut o parte importantă din public să declare că nu vor viziona acest film. Dacă va afecta sau nu încasările, rămâne de văzut, noi să revenim la oile noastre și anume Captain Marvel, e bun sau nu?

Povestea este destul de bine conturată și sunt bucuros să raportez că sunt date răspunsuri la o suită de întrebări, în special dacă aveți răbdarea necesară să așteptați după scenele de end-credit (două la număr). Avem așadar prima eroină titulară – da uităm complet de recenta The Wasp pentru că vezi doamne, împărțea titlul cu un bărbat. Există mai multe ecouri în film ale sentimentelor SJW-iste promovate de Brie Larson (o vedem spulberând un panou cu, bănuiesc că era James Bond, imaginea arhitipică a unei societăți patriarhale și alte câteva mici înțepături la adresa opresorilor feminismului) dar per total, mesajul este unul universal, de auto-acceptare pentru a fi în stare să depășești toate piedicile care ți-ar putea apărea în cale așa că din punctul ăsta de vedere, aș putea să zic că a fost mult tam-tam pentru nimic. Da este female-empowerment dar cu destul de mult bun simț exprimat (doar vorbim de studiourile Marvel aici), pentru a o face pe Captain Marvel un simbol de urmat al fetițelor de pretutindeni.

Filmul nu te prea lasă să sufli, deseori în detrimentul conturării personajelor, tu ca simplu spectator fiind purtat de la o locație la alta cu viteza luminii, cu prea puțin dialog pentru o prezentare cât de cât amănunțită a motivațiilor eroilor noștri – în afară de trebuie să ajung în punctul A pentru că așa îmi dictează scenariul. Problema devine cu atât mai spinoasă cu cât producătorii au decis că tu ești deja un fan bine informat cu privire la universul Marvel, și știi prea bine cine sunt rasele Kree și Skrull (existând câteva easter eggs colorate pentru iubitorii benzilor desenate). Apropo de Easter Eggs – Stan Lee își face una dintre ultimele apariții plănuite, de altfel filmul începând cu un logo personalizat doar pentru legendarul creator.

Nu doresc să vă dau spoilere de nici o culoare în ce privește povestea, suficient să zic că duetul Carol Danvers – Nick Fury (un Samuel Jackson întinerit în mod incredibil de realist) fură aproape toate scenele în care sunt împreună pe ecran. Filmul, fiind plasat în anii 90, face ca nostalgicii acelor vremuri, printre care mă includ, să bifeze câteva bile albe în contul său, oferind un soundtrack de excepție dar și suficiente referințe la acea perioadă cât să ne încânte corazonul. Actorii își fac treaba foarte bine, cu toate că showul riscă să fie furat de misterioasa felină Goose (și relația ei cu Fury). Sam Jackson și Brie se vede că s-au distrat copios în aceste roluri, cu toate că Ben Mendhelson devine type-casted în mai mereu aceleași roluri de răufăcător – aici leaderul Skrull, Talos iar Annette Bening parcă apare prea puțin.

De vorbit aș mai vorbi dar cum vorba lungă este sărăcia omului, vă recomand a-i da o șansă acestui film, indiferent cât v-au supărat vorbele domniței Brie Larson, pentru că nu o să regretați experiența. Clar nu cel mai bun film făcut de cei de la Marvel, care în ultima vreme ne-au obișnuit cu un standard din ce în ce mai ridicat de la un film la altul, dar totuși o adiție vrednică pentru acest univers, a unei eroine de care Pământu cam avea nevoie.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.