Loading...
A Gentle Creature (aka. Krotkaya) (2017)

A Gentle Creature (aka. Krotkaya) (2017)

by Florin Frențiu, octombrie 15, 2017

Recomandare – decent!

Gen: Dramă
Regie: Sergei Loznitsa
Distribuție:
Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Sergei Kolesov, Dmitry Bykovsky
Durată: 2 h. 23 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: O femeie trăind singură într-un sat din Rusia, primește într-o bună zi un pachet pe care ea îl trimise soțului său aflat în pușcărie. Șocată și confuză, ea începe o lungă și istovitoare călătorie spre închisoare, pentru a găsi o explicație.

Rant (by F.F.): Un film greu, lent, o fabulă politică cu elemente suprarealiste, o satiră socială la adresa societăţii în care trăim, societate pe drumul spre dezumanizare, adică drumul spre iad. Pelicula este încărcată de momente nihiliste, pline de disperare, încât e uneori dificil sau deprimant să continui vizionarea până la capăt.

Vasilina Makovtseva o interpretează genial pe protagonistă, o femeie fără nume, dar cu chip blând, blajin, uneori atât de inexpresivă în mimică şi gesturi, dar cu o privire atât de intensă şi încărcată, încât putem intui toate trăirile personajului (indignare, deznădejde, durere, apatie, resemnare) uitându-ne în ochii ei expresivi.

Această femeie simplă dar corectă, o „creatură blândă”, vine în contact pe parcursul călătoriei (momentele realiste alternând cu cele fantastice, alegorice) cu diverse personaje: activişti sociali şi politici, gangsteri, proxeneţi, gardieni, poliţişti corupţi, toţi parcă accentuând starea continuă de coşmar şi neputinţă prin care trece personajul feminin şi noi, odată cu ea, dorindu-ne parcă din tot sufletul să se întoarcă înapoi de unde a plecat…

1 Comment


    • Replay Cancel Replay
    • octombrie 23, 2017

    "Baltagul" ca film rusesc? :) Mi-a plăcut mult, dar nu știu cât e vorba de societatea în care trăim, pentru că mi s-a părut o experiență profund rusească. Un "catch" al filmului cred că e faptul că ne temem pentru personajul nostru și poate că ne temem De alte personaje, dar tocmai pentru că trăim totul din perspectiva ei. Ca orice rus conștiincios, și ea îi judecă foarte rapid pe cei din jur, cam asta ar arăta scenele de "vis". SPOILER: în timpul scenei de viol eram tentat să cred că asta e partea de vis care se petrece și în realitate, dar n-a fost așa... așa că rămân cu întrebarea dacă vreunul dintre celelalte personaje a vrut într-adevăr să-i facă rău.

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.