Loading...

Air (2023)

by Adrian Solomon, aprilie 7, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Biografic, Dramă, Sport
Regie: Ben Affleck
Distribuție: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Marlon Wayans, Chris Messina, Chris Tucker, Viola Davis
Durată: 1 h. 52 min.
Rating IMDB: 7.4

Despre: În 1984, Sonny Vaccaro, un angajat al companiei Nike, încearcă să salveze divizia de baschet a acestei companii prin semnarea unui debutant pe scena NBA, pe numele său Michael Jordan, despre care Sonny crede că va fi cel mai bun jucător al tuturor timpurilor. Însă această misiune se va dovedi a fi una dificilă, pentru că are de înfruntat nu doar propria companie, care nu este dispusă să facă o asemenea investiție, dar și companiile concurente care doresc semnătura jucătorului.

Rant: Air este un film biografic interesant, cufundat în memorabilia anilor 80, care spune povestea nașterii unui dintre cele mai profitabile branduri de păpuci sportivi – Air Jordan. Air bifează mai multe borne în cariera lui Ben Affleck, precum primul film pentru noua sa companie de filme, primul film regizat de el din 2016 încoace sau cea de-a 20-a colaborare dintre el și eternul său prieten Matt Damon. Acest film este adaptarea unui eveniment real, și anume cursa celor de la Nike pentru obținerea semnăturii lui Michael Jordan, de pe vremea când era doar un simplu debutant în NBA și doar a treia opțiune în draftul din acel an.

În prim plan se află Sonny Vacarrio, un geniu al baschetului liceal, capabil să analizeze în mod aproximativ, traiectoriile carierelor acestor tineri. Cu toate că avusese prea mult succes cu semnăturile precedente, acesta decide să mizeze întreg viitorul departamentului de baschet al companiei Nike, pe obținerea semnăturii a ceea ce crede el că va fi cel mai mare jucător profesionist de baschet al tuturor timpurilor. Obținerea dreptului de reprezentare a tânărului se va dovedi însă mult mai greu de realizat decât estima inițial, pentru că în cursă se mai aflau Converse și Adidas, doi giganți ai domeniului, precum și faptul că Jordan nici nu voia să audă de Nike.

Filmul însă nu este un documentar, ci se prezintă ca o reeditare a evenimentelor, cu Damon în postura lui Sonny și Affleck în postura CEO-ului și fondatorului lui Nike, Phil Knight. Alături de ei mai este și Rob Strasser, interpretat de Bateman, precum și Howard White interpretat de Chris Tucker (care nu jucase vreun rol din 2016 încoace), toți aceștia fiind acum figuri cheie în compania Nike. Affleck îl cunoaște cel mai bine pe Damon așa că acestuia îi este permis să ducă personajul în orice direcție simte el că este mai bine, așa că Sonny apare foarte umanizat, la fel fiind și în cazul lui Knight. Viola Davis o interpretează pe mama lui Jordan, cel mai important pion în toată afacerea, cea care de fapt l-a și convins pe acesta să accepte întâlnirea cu Nike. Ea oferă o prestație ușor mai mută decât în alte filme de ale sale, dar este extrem de impunătoare și prin cele mai mici gesturi sau vorbe.

Filmul este disponibil acum pe marile ecrane și cel mai probabil va intra mai devreme decât mai târziu în lista ofertelor celor de la Amazon Prime, pentru că este distribuit de aceștia.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.