Loading...
Ali (2001)

Ali (2001)

by Adrian Solomon, septembrie 8, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Dramă, Biografic
Regie: Michael Mann
Distribuție:
Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, James Toney
Durată: 2 h. 37 min.
Rating IMDB: 6.8

Despre: Filmul prezintă perioada dintre anii 1964-1974 din viața marelui campion de box Cassius Clay/Muhammad Ali, timp în care acesta câștigă titlul mondial în fața lui Sonny Liston, trece la Islamism, se opune recrutării și războiului din Vietnam, este dat afară din box, se întoarce pentru a lupta cu Joe Frazier și în cele din urmă faimoasa Rumble in the Jungle, meciul împotriva lui George Foreman din Zair.

Rant: Din punct de vedere personal, Ali, este una din cele mai bune biografii ce au în centru o personalitate din sport. Michael Mann a reușit să surprindă perfect acea perioada tumultuoasă din istoria Americii, asasinatele lui Malcolm X și a lui Martin Luther King Jr. fiind juxtapuse cu cariera lui Ali, interpretat aici la perfecție de Will Smith (care a și spus că acesta este rolul de care este cel mai mândru din cariera sa). Actorul a studiat peste un an istoria cât și manierismele și ticurile verbale ale lui Ali, intrând într-o formă de invidiat din punct de vedere sportiv, grație regimului cazon impus de sălile de box unde se antrena. Și cum Mann este „all about realism”, el a dorit mult să renunțe la luptele false de tip Hollywood, fiind aduși boxeri adevărați, meciurile căpătând acel sentiment de „pe bune”.

Așa cum ziceam și în descriere, filmul se axează pe o perioadă fascinantă din istoria boxului american, și anume ascensiunea lui Cassius Clay, considerat de mulți drept cel mai mare boxer al tuturor timpurilor. Dar mai mult decât planul sportiv, filmul explorează și latura personală a acestuia, interacțiunile sale cu marile figuri ale vremii, liderii spirituali ai mișcărilor pentru drepturile negrilor, oameni celebrii precum Malcolm X, dr. Martin Luther King Jr. sau Elijah Muhammad (liderul Panterelor Negre, cel care urma să îi dea lui Clay numele de Muhammad Ali). Unii deplâng filmul ca fiind prea serios, prea concentrat pe aceste lucruri în loc să surprindă mai bine personalitatea efervescentă a lui Ali, dar aceasta răzbate din desele interviuri pe care acesta le dă și din meciurile sale (fiind celebru pentru gura lui spurcată).

În fine, filmul este o bună lecție de istorie, o oportunitate de a descoperi un personaj legendar și de ce nu, de a vă îndrăgosti de acest sport nobil care este boxul.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.