Loading...
Airplane! (1980)

Airplane! (1980)

by Adrian Solomon, mai 8, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Comedie
Regie: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker
Distribuție:
Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen, Lloyd Bridges, Robert Stack, Kareem Abdul-Jabbar, Peter Graves, Lorna Patterson
Durată: 1 h. 28 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: Pilotul alcoolic Ted Striker (Robert Hays) a dezvoltat o frică de zburat din cauza traumelor suferite în timpul războiului. În tentativa de a-și recuceri fosta iubită care lucrează ca și stewardesă, acesta se îmbarcă în avionul acesteia. Din păcate o toxiinfecție alimentară face ravagii printre pasageri și personalul avionului iar Striker rămâne unicul capabil să-i aterizeze în siguranță.

Rant: Ce mai film! Avem o trinitate fantastică formată din Abrahams și frații Zucker, care pe lângă că regizează filmul, îl mai și produc și-i scriu scenariul. Cei trei erau colaboratori frecvenți dar și prieteni din copilărie iar printre proiectele lor de succes se număra Top Secret!, Ruthless People și seria The Naked Gun. Pe lângă o abundență de gaguri atât vizuale cât și verbale, majoritatea fiind memorabile și imitate în nenumărate alte filme, filmul este important în special pentru că l-a făcut pe Leslie Nielsen să își găsească o nouă identitate ca actor, practic de la acest film el devenind actorul perfect de parodie și în același timp unul dintre cei mai mari actori capabili de comedie stil deadpan pe care i-a cunoscut Hollywood-ul vreodată. Acesta și-a și petrecut ultimii douăzeci de ani din carieră perfecționând acest talent, apărând în nenumărate parodii, favoritele mele fiind de departe seria The Naked Gun, a cărei primă parte o priveam religios aproape zilnic pe casetă video, în tinerețe.

Cu toate astea, trebuie să fiu recunoscător acestui film pentru că mi l-a făcut cunoscut pe Nielsen, dar și pentru că este startul unui nou tip de parodie care urma să cucerească lumea filmelor. Unde mai pui că acest tip de umor este valabil și în zilele de azi și că filmul a îmbătrânit ca un vin de calitate așa că nu este de mirare că verdictul meu final este film esențial!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.