Loading...

Altered Carbon (2018-2020)

by Adrian Solomon, februarie 11, 2018

Recomandare – musai!

Gen: S.F., Acțiune, Crime, Thriller
Distribuție: Joel Kinnaman, James Purefoy, Martha Higareda, Chris Connor, Dichen Lachman, Ato Essandoh, Kristin Lehman, Trieu Tran, Renée Elise Goldsberry
Nr. sezoane: 2
Nr. Episoade: 18
Durată episod: ~56 min.
Statut: serial complet
Rating IMDB: 8.0

Despre: În anul 2384, grație unor descoperiri extraterestre, oamenii au găsit o cale de a deveni imortali. Punându-și conștiința și amintirile pe niște stacks implantate în coloana vertebrală, oamenii pot acuma să își schimbe corpul oricând, reținându-și totuși identitatea. Corpurile fizice sunt numite sleeves iar oamenii pot să le schimbe în momentul în care unul devine nefuncțional. Pentru că aceste sleeves sunt destul de costisitoare și stresul de a muri îi face pe oameni mai puțin receptivi la schimbarea deasă a corpurilor, a apărut o pătură socială nouă, obsedată de imortalitate, numită Methusalems sau Meths, întocmai personajului biblic. Beneficiind de resurse considerabile, de nenumărate corpuri clonate și de posibilitatea de a-și face backup la stacks tot la 2 zile, aceștia influențeazăă societatea după bunul plac, deseori jucându-se cu destinele oamenilor după propriul lor plac. În acest decor își face apariția, după 250 de ani de hibernare, Takeshi Kovacs, un Envoy, rebeli specializați pe schimbare rapidă de sleeves și infiltrare sub acoperire, care pe vremuri luptau împotriva acestui procedeu considerat imoral. El este trezit special de un Meth foarte influent, care îl angajează cu scopul de a-i descoperi ucigașul. Investigația ia turnuri din ce în ce mai nebănuite de îndată ce Kovacs se apucă de treabă.

Rant: Una dintre cele mai grandioase producții din punct de vedere vizual, cu sume comparabile cu cele investite în Game of Thrones (cel puțin așa susțin anumite publicații), Altered Carbon este mai întâi de toate adaptarea unui roman S.F. scris de Richard K. Morgan. Stilul noir-cyberpunk explorat de filme precum Blade Runner sau Ghost in the Shell este omniprezent, serialul având toate ingredientele unui clasic legitim. De la distopia futuristă cu delimitarea clară între clasele sociale, la ploaia și atmosfera întunecată, apăsătoare, punctată de luminile de neon, la protagonistul nostru anti-erou, etern fumător de țigări, cinic dar și foarte descurcăreț, la cazul complicat pe care trebuie să îl dezlege și la nenumăratele piedici ce îi apar în cale, Altered Carbon se poate număra cu ușurință drept unul dintre cele mai bune produse din acest gen.

Povestea este acceptabilă și te va ține destul de mult în suspans, cu toate că nu scăpăm de episoade întregi de expoziție sub forma amintirilor sau de diverse clișee și elemente de deus ex-machina. Joel Kinnaman surprinde perfect tipul de anti-erou care suferă de diverși demoni personali cu toate că surpriza personală vine sub forma lui Dichen Lachman, o tipă care tot nu mi clar dacă e frumoasă sau nu, dar pe care am văzut-o într-un rol similar în Agents of SHIELD.

Personal consider că acest serial merită văzut, cele zece episoade reușind să creeze un univers aparte. Plus că există șanse ca pe viitor să avem și un sezon doi, și din ce am înțeles (sunt trei cărți din această serie) mai avem material suficient de adaptat în cel puțin încă 2 sezoane.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.