Loading...
American History X (1998)

American History X (1998)

by Adrian Solomon, octombrie 17, 2020

Recomandare – esențial!

Gen: Dramă
Regie: Tony Kaye
Distribuție: Edward Norton, Edward Furlong, Fairuza Balk, Stacy Keach, Elliott Gould, Avery Brooks, Beverly D’Angelo
Durată: 1 h. 59 min.
Rating IMDB: 8.5

Despre: În urma unei crime rasiale, un tânăr neo-nazist ajunge în pușcărie de unde iese un om complet schimbat după trei ani. Spre surprinderea lui, la eliberare, descoperă cum mai tânărul său frate este pregătit să îi repete greșelile.

Rant: Am revăzut recent American History X și am rămas profund șocat să văd că după 22 de ani de la lansarea lui, acesta încă oglindește aproape perfect situația urii rasiale din America zilei de azi. Între timp, filmul a devenit un film cult, ajungând să fie chiar și proiectat în școli, în scopuri educaționale. Scenaristul David McKenna a reușit să facă un portret acurat al mentalității urii, el pornind de la premisa că nimeni nu se naște rasist, rasismul nefiind o moștenire genetică ci mai degrabă o cumulare a factorilor familiali și mediului social în care un individ este crescut.

American History X este în același timp și un film greu de digerat, de un puternic impact emoțional, mie rămânându-mi întipărită pe cornee confruntarea violentă dintre personajul lui lui Norton și hoții care vor să îi fure mașina, în special imaginea lui Norton în momentul arestării, aceasta fiind de altfel și una dintre cele mai iconice scene ale carierei sale extrem de bogate. Edward Norton a fost și nominalizat la un Oscar pentru acest rol, pentru care a trebuit să pună o cantitate impresionantă de masă musculară, pentru a juca pe neo-nazistul Derek. Edward Furlong, puștiul din Terminator 2, face și el un rol excelent în postura lui Danny Vinyard, fratele mai mic a lui Derek, care a crescut idolatrizându-l pe acesta și dorind să ajungă ca și el.

McKenna a studiat intens cultura skinheads prezentă în America, intervievând și observând mai mulți subiecți, reușind astfel să captureze o imagine fidelă a propagării urii rasiale, personajele create fiind în acest sens extrem de reale, arătând cum se poate ajunge la această ură, dar și cum cineva se poate dezvăța de ea. Filmul urmărește familia Vinyard și este împărțit în două segmente contrastante, unul prezentat în alb negru, care ne arată amintirile unui Derek care vede viața în alb și negru, urând cu pasiune pe toți cei care nu erau albi, și un alt segment color, cu un Derek renăscut după experiența traumatizantă din pușcărie, care a reușit să treacă peste această ură, doar pentru a o vedea crescută în fratele său mai mic.

American History X a fost, este și rămâne un film esențial, pe bună dreptate educativ, care ne arată că această ură poate fi răpusă atât timp cât suntem dispuși să învățăm să trăim și cu cei diferiți față de noi.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.