Loading...
American Beauty (1999)

American Beauty (1999)

by Adrian Solomon, iulie 29, 2018

Recomandare – esențial!

Gen: Dramă
Regie: Sam Mendes
Distribuție: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Allison Janney, Peter Gallagher, Mena Suvari, Wes Bentley, Chris Cooper
Durată: 2 h. 02 min.
Rating IMDB: 8.3

Despre: Un om simplu care se simte prins într-o existență derizorie, fără sens, într-o căsătorie moartă din care pasiunea a dispărut, trăiește o serie de noi experiențe care îl retrezesc la viață dar care va schimba radical viețile celor din jur.

Rant: Kevin Spacey este hulit acuma și pus pe lista neagră a Hollywood-ului dar tipul a fost un actor de nota 10 iar acest film doar vine în apărarea acestei afirmații. Am putea zice că este cel mai bun film al său, meritul fiind și al regizorului Sam Mendes care a știut să scoată tot ce mai bun din talentate distribuție cu care a lucrat. Astfel, ei au câștigat în ’99 Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun scenariu original și cea mai bună cinematografie. Filmul este de natură dramatică, decurgând ca o tragedie clasică. Cea mai bună descriere a filmului ar fi că este o satiră la adresa noțiunilor despre frumusețe și satisfacție personală a americanilor de rând.

În mijlocul poveștii se află familia Burnham, în special capul familiei Lester Burnham, un tip manierat, dar care nu iasă în evidență cu absolut nimic. Nevasta sa Carolyn este un agent de vânzări imobiliare extrem de ambițioasă iar fiica lor Jane, ca mai toți adolescenții anilor 90, își urăște părinții dar și pe ea. Noii lor vecini sunt Frank, un fost colonel de marină, un tip strict și un homofob ascuns, și fiul său Ricky, un tânăr chinuit de tatăl său, dar care este decis să vadă frumusețea și în cele mai simple lucruri. Între aceștia se vor derula o serie de povești, majoritatea cu o finalitate dramatică, toate dinamizate de decizia lui Lester de a se schimba și de a trăi experiențe noi.

Actorii fac o treabă fantastică în special Spacey, a cărui evoluție o urmărim în direct. În contrast cu el personajul lui Annette Bening (Carolyn, nevasta lui Lester) găsește evoluția lui Lester insuportabilă, ajungând chiar să îl deteste pentru acest lucru. Să nu mai zic de obsesia lui Lester cu Angela, prietena adolescentă a fiicei sale, o Mena Suvari care a aprins multe imaginații cu acest rol. Sau Chris Cooper – Frank, vecinul care urăște tot ce nu e normal, cu toate că definiția sa despre normalitate este destul de dubioasă.

Tematic filmul este extrem de bogat, pretându-se la mai multe vizualizări, pentru că poate fi interpretat în multe feluri. Putem zice că este un film despre sensul vieții, sau despre viața searbădă a păturii de mijloc americane – a familiilor tipic suburbane, un film de dragoste sau de descoperire a sexualității, un film despre frumusețe și conformitate. Până și regizorul este indecis, precizând că scenariul se prezenta diferit cu fiecare lectură. Ca să ofer un citat, Mendes spune așa: „o poveste de suspans, o călătorie caleidoscopică prin suburbiile americane, o serie de povești de dragoste;  […] este despre întemnițare, […] singurătate, [și] frumusețe. Era amuzant, era furios, trist.”

Oricum ar fi, vă invit să îi acordați două ore din viață și să (re)descoperiți și voi Frumusețea Americană, așa cum o veți simți fiecare.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.