Loading...
1917 (2019)

1917 (2019)

by Adrian Solomon, ianuarie 27, 2020

Recomandare – esențial!

Gen: Război
Regie: Sam Mendes
Distribuție: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Claire Duburcq, Colin Firth, Benedict Cumberbatch
Durată: 1 h. 59 min.
Rating IMDB: 8.3

Despre: Doi soldați primesc sarcina de a livra un mesaj vital unei companii de 1600 de soldați, care este pe punctul de a cădea într-o capcană. Cei doi au la dispoziție mai puțin de o zi pentru a ajunge compania respectivă, iar pentru a face asta, ei sunt nevoiți să se aventureze dincolo de tărâmul-nimănui, în spatele liniilor inamice.

Rant: Foarte rar vizionez un fim la cinematograf și am impresia că acesta este un film esențial. Mi s-a mai întâmplat doar la Mad Max: Fury Road un film care a ajuns să aibă un succes nemaipomenit și să lase în urmă o moștenire greu de egalat. La fel și în cazul de față, am ieșit de la acest film puternic impresionat, lămurit că toată vâlva creată în jurul lui este pe bune.

Sam Mendes și Roger Deakins au conceput filmul în așa fel încât să ai impresia că este un one-shot, în stilul lui Birdman. Și cu excepția a două cadre, unul din care răzbate CGI-ul și altul necesar pentru tranziția poveștii spre întuneric, aș putea zice că le-a ieșit la fix, lucru care ajută spectatorul să simtă că este mai mereu în mijlocul acțiunii.

Nu avem o poveste de război propriu-zisă, Marele Război fiind doar un fundal de serviciu. Filmul este inspirat din poveștile bătrânului Mendes, bunicul regizorului, care a luptat în războiul respectiv și care apoi s-a apucat de scris povești, pe care le-a împărtășit și nepoților săi. Una dintre povești spunea despre o faptă curajoasă de a sa, când, datorită curajului și a determinării, a reușit să salveze mai mulți soldați aliați, răniți și părăsiți în ținutul-nimănui. Dar personal simt că am putea substitui Primul Război Mondial cu oricare alt conflict armat care a bântuit omenirea de-a lungul istoriei sale și mesajul transmis ar fi același: războiul e urât și lasă urme adânci, deseori irecuperabile. Am apreciat de-asemenea că 1917 nu este un film cu mesaje patriotarde, de care Hollywoodul este sufocat. De fapt nu doar americanii suferă de acest lucru, fenomenul fiind întâlnit și în filmele asiatice de epocă, în special în grandioasele producții chinezești. Pelicula lui Mendes este în cel mai bun caz un mesaj anti-război, o poveste despre simțul rar al camaraderiei și responsabilității care o simțim față de apropiații noștri.

Povestea filmului se leagă foarte mult de ambiția lui Mendes de a face un film one-take, din acest motiv ea nu este deloc statică, ci mereu te poartă înainte, spre următorul obiectiv. Aici ai putea să îi găsești o oarecare bilă neagră, să îi zicem gri, pentru că filmul îți lasă impresia că ar fi modelat pe structura narativă a unui joc video, cu misiuni întrerupte momente statice de povestit. Așa parcă e și aici, cu protagoniștii noștri care încearcă să își croiască drum din punctul A în punctul B, pentru a se întâlni pe parcurs fie cu personajele interpretate de Andrew Scott, Mark Strong, Benedict Cumberbatch sau Richard Madden, care practic le dau le zic ce să facă mai departe. Dar ca mai de obicei, nu contează destinația cât contează călătoria, iar aici, călătoria este sufletul filmului. Este o călătorie murdară, ce aduce oarecum aminte de magnifica carte The Heart of Darkness, jungla fiind substituită de câmpiile franceze, odinioară pline de viață acum pline de cadavre și carcase de cai putreziți, cu șobolani și mizerie la tot pasul.

Peisajul nu e deloc static și continuă să te uimească și să îți atace simțurile. Dacă la început cei doi străbat un tărâmul-nimănui plin de cratere imense inundate, în care plutesc cadavrele, drumul lor îi va duce pe la o fermă dărăpănată, un oraș în ruine sau în tranșeele inamice, toate fiind făcute on-set, fără prea multă interferență 3D. Astfel, jocul actoricesc a fost atent repetat de către cei implicați timp de luni întregi înainte de filmare, aceștia știind fiecare replică, fiecare gest și fiecare trăire pe care ar trebui să o aibă personajele. De lăudat cei doi băieți din rolurile principale, Chapman fiind cunoscut fanilor Game of Thrones datorită interpretării sale a prințului Tommen iar MacKay fiind o tânără speranță a cinematografiei și teatrului britanic.

Până la urmă, 1917 își atinge scopul propus, de a livra o experiență cinematografică imersivă, lucru de care vă veți bucura pe deplin doar vizionând filmul la cinematografe!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.