Loading...
Battle Royale (aka. Batoru rowaiaru) (2000)

Battle Royale (aka. Batoru rowaiaru) (2000)

by Adrian Solomon, septembrie 19, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Thriller
Regie: Kinji Fukasaku
Distribuție: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Takeshi Kitano, Chiaki Kuriyama, Tarō Yamamoto, Masanobu Andō, Kou Shibasaki
Durată: 1 h. 54 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: O clasă problematică de liceu aflată în excursie școlară, este gazată și dusă pe o insulă pustie, unde li se dă trei zile să se elimine unul pe celălalt până când doar un singur elev va rămâne în viață.

Rant: Nu este nici o exagerare când spun că Battle Royale este unul dintre cele mai influente filme nipone ale anilor 2000. Pe lângă faptul că a devenit un succes fenomenal atât pe plan intern cât și pe plan extern, în ciuda multiplelor interdicții care i s-au pus, această peliculă a și redefinit termenul de Battle Royale pentru a însemna o bătălie până la moarte între mai mulți participanți. Acest film a servit ca inspirație pentru hituri cinematografice precum seria Hunger Games, precum și pentru un întreg gen de jocuri, reprezentat de hituri precum Fortnite sau PUBG.

Premisa în sine este interesantă cu toate că povestea per total nu este atât de imersivă (primește esențial doar pentru valoarea culturală dobândită în timp). Societatea niponă se află în urma unei mari recesiuni, delicvența juvenilă ajungând la cote de neimaginat astfel că guvernul emite un proiect de lege numit BR ACT, care selecta câte o clasă din cele considerate de risc și o forța să se măcelărească până când rămânea un singur elev în viață, totul fiind televizat și transmis în sistem de concurs. Fostul lor profesor, Kitano, este cel care îi întâmpină și le explică regulile, fiecare elev primind o geantă cu diverse provizii, ustensile sau arme și trimis pe insula pustie unde urmau să supraviețuiască pentru următoarele trei zile. Ce este interesant este cum reacționează elevii în fața acestei situații, unii resemnându-se sorții, alții înconjurându-se de aliați, majoritatea lăsându-se pradă celor mai primitive instincte (supraviețuire și sex). Unii critici au și comparat filmul cu un soi de Lord of the Flies, mult mai întunecat.

Poate am ajuns în punctul în care trebuie să menționez că Battle Royale NU este un film pentru toată lumea. Este violent, sângeros, plin de personaje dereglate care omoară adolescenți în stânga și în dreapta. Probabil că pentru japonezi, șocul a fost și mai mare atunci când și l-au văzut pe unul dintre cei mai îndrăgiți prezentatori de varietate, comicul Beat Takeshi, în rolul unui profesor sadic, grabnic vărsător de sânge de elev nevinovat. Așteptați-vă astfel la multe momente de WTF și încercați să nu vă atașați de nimeni prea tare. Quentin Tarantino este una dintre personalitățile care s-a îndrăgostit de acest film, ridicându-l în slăvi și numindu-l unul dintre cele mai bune filme văzute în ultimele două decenii, descoperind-o cu acestă ocazie pe actrița Chiaki Kuriyama, care l-a impresionat suficient pentru ca acesta să îi ofere rolul lui Go Go Yubari din Kill Bill.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.