Loading...

Black Panther: Wakanda Forever (2022)

by Adrian Solomon, noiembrie 12, 2022

Recomandare – decent!

Gen: MCU, Super-eroi, Dramă, Acțiune, S. F.
Regie: Ryan Coogler
Distribuție: Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Winston Duke, Florence Kasumba, Dominique Thorne, Michaela Coel, Tenoch Huerta Mejía, Martin Freeman, Julia Louis-Dreyfus, Angela Bassett
Durată: 2 h. 41 min.
Rating IMDB: 6.7

Despre: Regele T’Challa moare subit iar marile puteri mondiale simt că e momentul oportun pentru a pune presiune asupra regatului Wakanda, pe care îl consideră slăbit. O altă forță cu interese nefaste își face simțită prezența, ceea ce periclitează și mai mult regatul și pe toți locuitorii săi, care așteaptă cu disperare un miracol care să îi salveze.

Rant: Având în vedere parcursul chinuit al acestui film, aș îndrăzni să zic că rezultatul final întrece așteptările sumbre și pesimiste, dar lucrurile de care se plânge lumea atunci când vine vorba de Marvel, își ițesc capul lor urât și aici.

Dar să începe cu cele bune și anume faptul că Wakanda Forever se prezintă ca o dramă competentă, a cărei temă centrală, pierderea, este analizată pe multiple planuri. Cu scenariul rescris în întregime după decesul lui Chadwick, Coogler și implicit Marvel au fost nevoiți să aducă o direcție nouă acestei producții astfel că filmul a devenit în primul rând un omagiu emoționant adus actorului Chadwick Boseman, a cărui moarte a șocat lumea întreagă în urmă cu doi ani. Avem astfel ca personaj central pe Shuri, care deplânge moartea fratelui ei iubit, regele T’Challa. Ea este în continuare un spirit liber care desconsideră tradițiile, preferând lumea tehnologiei misticismului african. Dar odată cu apariția lui Namor, un dușman inedit având în vedere originile sale eroice din benzile desenate, aceasta este nevoită să facă o serie de alegeri dificile. Alături de ea sunt neînfricatele războinice Dora Milaje, conduse de generalul Okoye și cel mai important, mama ei, regina Ramonda, considerată ultimul bastion de încredere al regatului. Toți cei implicați scot la înaintare cele mai bune prestații actoricești posibile, fapt ce elevează filmul, Angela Basset făcând un adevărat tur de forță ca mamă iubitoare și lider neînduplecat și Tenoch Huerta care aduce un plus de sensibilitate unui rol scris destul de prost.

Și că tot am vorbit de rol scris prost, scenariul lasă deseori de dorit, preferând mai mult să bată toba deja roasă a mesajului woke pe care Marvel îl scuipă la foc automat de-a lungul Phase 4, lucru care a alienat audiența față de acestă franciză, care pe vremuri aducea milioane de funduri în scaunele cinematografelor și asta încă de la premierele unde efectiv nu puteai găsi loc în ziua respectivă. Durata excesiv de lungă a filmului contribuie la o apreciere mai scăzută a notei finale, la care mai putem adăuga secvențele de luptă generice, CGI, fără suflet, mult zgomot și nimic concret care să îți rămână ca amintire.

Aș dori să închei prin a preciza că deja a apărut un Black Panther superior numit The Woman King, care din păcate nu s-a bucurat de aceeași primire la public, cu toate că Viola Davis arată cum să faci un rol puternic feminin, care să nu fie și unul toxic.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.