Loading...
Logan (2017)

Logan (2017)

by Adrian Solomon, martie 14, 2017

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Super-eroi, S.F., Dramă
Regie: James Mangold
Distribuție:
Hugh Jackman, Patrick Stewart, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Richard E. Grant, Dafne Keen
Durată: 2 h. 17 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Logan a îmbătrânit, ghearele îi ies tot mai încet, rănile i se vindecă tot mai greu, corpul îi este plin de cicatrici. Ne aflăm în anul 2029, iar din mutanți nu au rămas prea mulți.  Wolverine s-a apucat de condus mașini, iar în timpul liber are grijă de un Charles Xavier îmbătrânit și sclerozat. Trioul este completat de Caliban, un mutant albinos, cu puteri precog dar cu alergie la lumina soarelui. Zilele se scurg la fel, mai niște pendejos ce încearcă să îi sustragă roțile de la mașină, mai câte o criză epileptică din partea lui Charles, moment în care creierul lui o ia razna și îi paralizează pe mai toți din jur, sau mai rău. Logan este abordat la un moment dat de o tipă, care îl roagă să o ducă pe ea și pe copila ei spre Dakota de Nord. Cu toate că la început el este reticent, după ce află că la mijloc este o sumă mare de bani dar și faptul că fetița este un mutant, acesta acceptă, cu toate că pe urmele lor se află o grupare guvernamentală (ce altceva) care vor să recupereze fata cu orice preț.

Rant: Din start trebuie să spunem că sunt șanse mari ca acesta să fie ultimul film în care îl vedem pe Hugh Jackman interpretându-l pe Wolverine, rol cu care s-a identificat de mai bine de 17 ani. După aparițiile din trilogia originală, cameo-urile din First Class și Apocalypse, rolul principal în Days of Future Past și cele trei filme dedicate lui, din care primele două destul de slabe după părerea mea, iată că Logan vine să pună punct acestui personaj simbolic. Filmul este unul dintre cele mai bune producții FOX, clar cel mai bun film cu Wolverine în rol principal. Cu o miză mult mai intimă decât eterna salvare a lumii, pelicula de față este mai mult un road movie, sau să zicem, o predare a torței către o generație mai tânără.

Paralela dintre tineri și bătrâni ne urmărește la tot pasul, relația Logan – X23 fiind punctul central al filmului. X-23 am zis? Pardon, Laura e numele acestei fetițe extrem de captivante în acest rol. X-23 este numele de cod atribuit acestui experiment genetic bazat pe ADN-ul lui Wolverine, așa cum știam din desenele animate în care a apărut prima dată, ea reprezentând și una dintre rarele eroine care a făcut trecerea de la desen animat spre benzi desenate și nu invers așa cum se întâmplă de obicei.

Filmul este deseori trist, dispariția mutanților fiind subiect de mare jale pentru eroii noștri, singurătatea lor făcându-se resimțită la tot pasul. Se împrumută elemente din mai multe povești cu X-men. Ideea de bază este luată din Old Man Logan, în care un bătrân Wolverine străbate o Americă pustiită și stăpânită de diverși răufăcători clasici Marvel, într-o misiune de a face rost de bani pentru familia sa. Datorită faptului că majoritatea personajelor nu sunt deținute de Fox ci de Disney, povestea a trebuit alterată aproape complet, inserându-se în schimb alte personaje care abia așteptau să își facă apariția în filme.

O mică secțiune de spoiler aici așa că purcedeți cu grijă mare (inserați doar textul pentru a vedea ce este scris). Întrebarea principală cu care am rămas după film a fost, Good, what now? Adică, și noi acuma cu ce am rămas. Personal prevăd o continuare a lui Apocalypse care să spună mai departe povestea personajelor din linia temporală a lui McAvoy și Fassbender, iar în urma acestui film, pot fi foarte ușor de introdus The New Mutants așa că oricum am privi lucrurile, mai sunt multe povești de spus, cu sau fără Wolverine cu toate că pierderea acestuia o văd similară cu o eventuală pierdere a lui Robert Downey Jr din rolul de Tony Stark.

Și era mai să uit, fiind un film rated R, avem o groază de înjurături și băi de sânge, așa cum ar fi trebuit să se întâmple până acuma într-un film cu Wolverine. Doar personajul principal este un tip de moralitate îndoielnică, ușor de agravat, care are gheare și schelet făcut din cel mai puternic metal existent pe Pământ. La fel de surprins am rămas și de tonele de sânge vărsat sau multitudinea de membre ciopârțite. M-a deranajt cu ceva acest lucru? Câtuși de puțin. Mă bucur că s-au decis oamenii să apese pe trăgaciul filmelor rated-R Astea fiind zise, Logan este o recomandare musai!! pe care vă invit neapărat să o vedeți, fie în cinematografe, fie când apare pe „DVD”-uri.

PS. Îi lipsesc două lucruri și probabil este mai bine așa. Nu încercați să pândiți cameo Stan Lee și nu așteptați degeaba după credite pentru o secvență de final, nu avem așa ceva.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.