Loading...
Bright (2017)

Bright (2017)

by Adrian Solomon, decembrie 23, 2017

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune, Crime, Fantezie
Regie: David Ayer
Distribuție:
Will Smith, Joel Edgerton, Noomi Rapace, Lucy Fry, Édgar Ramírez, Ike Barinholtz
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 6.3

Despre: Într-o realitate alternativă, oamenii, elfii, orcii și alte creaturi fantastice trăiesc împreună încă de la începutul timpurilor. Doi ofițeri de poliție, un om (Ward) și un orc (Nick), în timpul unei patrule nocturne de rutină, se vor trezi urmăriți din toate părțile după ce salvează o tânără elf care se afla în posesia unui artefact cu puteri incredibile, capabil să distrugă lumea. Astfel poliția coruptă, gangsterii locali, un trio de elfi foarte puternici, agenții federali și o bandă de orci îi vor fugări printr-un Los Angeles deprimant și întunecat.

Rant: David Ayer și Max Landis au încercat să aducă la viață un proiect foarte ambițios. Premisa era solidă, cu realitatea contemporană fuzionată cu fantasticul cărților lui Tolkien și trailerul care te făcea să te gândești la o dramă socială a la Training Day. Rezultatul final este departe de așteptări, dar ne oferă, surprinzător, un buddy-cop movie destul de solid, în stilul filmelor de acest gen din anii 80-90. Acțiunea este deseori over the top, efectele speciale sunt foarte bune, se vede treaba că Netflix au băgat o groază de bani în acest proiect (90 milioane de dolari).

Oricând introduci spectatorii unui univers nou, trebuie răgaz pentru a-i familiariza pe aceștia cu istoria locului. De aici apare și una dintre problemele filmului. Anumite informații ne sunt servite chiar la început, destul de subtil sub forma unui montaj introductiv, în care ni se dau câteva informații despre acest univers, prin forma unor graffiti stradale. Aflăm de posibilitatea reîntoarcerii unui Dark Lord, despre cât de rău le merge orcilor, despre faptul că la început Dumnezeu a creat toate rasele egale dar elfii erau mai egali decât alții, că magia reprezintă un pericol pentru societate și că a existat un erou orc pe nume Jirak.Restul informațiilor ne sunt servite fie de protagoniști fie de alții, momente în care filmul parcă se oprește în loc, lucru ce te cam scoate din acțiune.

Chit că probabil o să intru pe tărâmul spoilerelor, pe scurt, istoria acestui univers a decurs cam așa. În urmă cu 2000 de ani a avut loc un conflict imens în urmă căruia au murit foarte mulți indivizi. The Dark Lord era personajul cel rău al acestui conflict, un practicant al magiei, iar orcii au făcut greșeala capitală de a i se alătura. Contra lui s-a ridicat Jirak, un orc unblooded (o temă centrală în ceea ce-l privește pe Nick), care a reușit să unească cele nouă popoare într-o singură armată, cu ajutorul căreia a reușit să câștige acest război. În rândul orcilor a rămas o profeție că un nou erou se va arăta în timpuri de restriște, și va reînvia din morți.

Rasele din film corespund celor pe care le știm din romanele lui Tolkien, aduse la zi. Astfel, orcii au ca paralelă oamenii de culoare discriminați de societate și hărțuiți de poliție, pe când elfii reprezintă societatea elitistă, așa cum ziceam, mai egală decât alții.

Personajul lui Will Smith este foarte uni-dimensional, fiind practic o mașinărie de aruncat one-linere. Joel Edgerton, de nerecunoscut sub fața lui prostetică de orc, face un rol solid insuflând viață și dramatism personajului său Nick, cel mai bine construit personaj din film.

Rezultatul este un film buddy-cop de acțiune decent, care ocazional se ia prea în serios pentru propriul său bine.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.