Loading...

Cherry (2021)

by Adrian Solomon, martie 23, 2021

Recomandare – decent!

Gen: Dramă
Regie: Anthony Russo. Joe Russo
Distribuție: Tom Holland, Ciara Bravo, Jack Reynor, Michael Rispoli, Jeff Wahlberg
Durată: 2 h. 22 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Cherry urmărește viața unui tânăr și etapele prin care trece acesta, de la iubirea adolescentină, la înrolarea în armată, pregătirea chinuitoare, ororile războiului, PTSD-ul și dependența de droguri.

Rant: Frații Russo au decis să facă un pas în spate, să lase în urmă mega-producțiile cu super-eroi și să se concentreze pe un alt soi de filme. Nu doar că au produs o serie de filme pentru Netflix (Extraction, Mosul) dar iată că ei se reunesc cu Tom Holland pentru a aduce pe ecran adaptarea cărții cu același nume scrisă de către Nico Walker. Walker s-a folosit de propriile experiențe (rezultatul final fiind adesea comparat cu Bukowski) și a scris cartea chiar din închisoare, acolo unde își ispășea o sentință de 11 ani pentru jefuirea a 11 bănci.

Viața Protagonistului nostru fără nume este prezentată în câteva capitole intitulate extrem de sugestiv. După un prolog în care îl vedem pregătindu-se pentru un jaf, viața lui este dată înapoi iar primul capitol îl urmărește din postura de student. Aici el se întâlnește cu iubirea vieții sale, apucăm să îi cunoaștem prietenii și asistăm la nenumărate cadre în care el se adresează direct camerei, întregind povestea cu propriile sale gânduri. După ce inima îi este frântă, el ia o decizie impulsivă de moment și se înrolează în armată. Ambiția sa este să devină medic militar iar antrenamentele chinuitoare la care este supus, sunt narate parcă cu oarecare dulce aducere aminte. Însă în curând urmează turul militar pe care și-l petrece în Irak, unde asistă la nenumăratele orori ale războiului, un război surd și orb, căruia nu îi pasă de nimeni. Singurul companion pe acest drum este gândul că la final își va reîntâlni iubita, dar la întoarcere el este un om stricat definitiv, suferind de un caz grav de PTSD (se spune că însuși Nico fusese diagnosticat cu ce considerau medicii a fi unul dintre cele mai extreme cazuri de PTSD întâlnite vreodată). Nu doar atât dar în curând el devine dependent de medicamente  și de acolo pasul spre dependență de droguri este unul foarte mic.

Cartea este ajutată foarte mult de faptul că Nico Walker a experimentat aceste evenimente, a servit patria, a suferit de PTSD, a devenit dependent de droguri, a jefuit bănci și a făcut pușcărie, dar filmului îi lipsește această siguranță narativă, deseori plutind de la plot la plot, într-un running time exagerat, care nu se prea justifică față de povestea spusă. Strălucește însă Tom Holland, cu un rol cu care parcă vrea să ne transmită că este gata să facă pasul spre categoria grea.

Satira este la ea acasă cu doctori numiți sugestivi Whomever (oricare) sau bănci numite Shittybank în locul clasicelor City Bank, sau cu sergenți de instructaj cu 0 experiență practică. Unul dintre acești doctori expune și gravele abateri care se fac față de veteranii returnați din războaie, cărora nu le este oferit un consult amănunțit, și în care se pompează pumni de Oxycotină sau Xanax, lucru ce duce aproape garantat la dependență gravă. Și dacă Tom Holland face un rol fenomenal, aș îndrăzni să zic că și Ciara Bravo, actrița care-i interpretează iubirea din film, se ține bine de tot pe poziții, cei doi având nu doar aceeași vârstă, dar și chimie extraordinară.

Filmul vrea să tragă multe semnale de alarmă și să facă multă morală dar deseori pare nefocusat, incapabil să articuleze precis ce vrea să zică, de unde și pacingul destul de problematic cu care se confruntă, salvat așa cum am mai menționat, doar de prestația de zile mari a lui Tom Holland.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.